8 entry daha
  • kendimi tekrar etmekten ne kadar haz almasam da, bazı noktaları biraz daha iyi anlayalım. sağ sol bütün muhalefet yasaklanmış demişiz, bunun feminist örgütlenme içinde geçerli olduğunu söylemişiz yani totaliter anlayışta bir tutarsızlık yok. bunu, kadın hareketinin gözden çıkarılabilceği şeklınde yorumlamak doğru fakat eksiktir zira tüm muhalif hareketler gözden çıkarıldı. ilaveten, muhalif olmayan herhangi bir hareket devlet politikası ile ters düşseydi yine gözden çıkarılırdı. dönemin nazi yükselişi konusunda devletle ters düşen kadın hareketinin muhalif sayılıp sayılmayacağı saçma bir tartışmadır. sonuçta şu mevzuda çoğu hemfikir; yasakçı bir dönemdi ve modernleşme ile dönüşüm sadece devlet tarafından yönlendiriliyordu.

    araçsallaştırılmış veri konusuna da gelince.. eğer haber linkini okuduysanız, bunun ne kitap ne de yoğun bir araştırma, sadece panel ve akabinde rapor olduğunu görürdünüz. yani sorulan soruları cevaplama gibi bir yükümlülüğü yok. evet şuan elimizde böyle bir veri var, ve siz bu veriye kendi bilginizi de katarak çeşitli sonuçlar çıkarabilirsiniz. konuşmalar da veri üzerine yapılmıştır muhtemelen. ha bana göre, gerçekçi çözümler sunulur mu sadece bunlarla? hayır, elbette çözüme bir sayfa data ile ulaşamazsınız. fakat önemli demişiz, neden? çünkü, cumhuriyetin ilk yıllarında mecliste kadınların olmasının önemli olduğunu, devletin böyle bir politikasının mevcudiyetini fakat günümüze gelene kadar oranın artması yerine azalmasını gösteriyor. böylelikle, en azından birşeylerin yanlış olduğunu görebiliyoruz.

    şunu da ilave edelim, mecliste kadınlar vardı ama siyasi açıdan aktif değillerdi diyerek olaya bakmak yanlıştır. zira hangi vekil özgürce konuşabiliyor, kendi politikalarını üretebiliyordu? vekillerin hepsinin siyasi çizgisi bellidir, o çizgi dışında olsalardı vekil olmazlardı zaten. bir de meraklı olanların şuna bakmalarında fayda var;

    (bkz: turkiye'nin ilk kadin milletvekilleri)
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap