6 entry daha
  • aesir'in iki önemli tanrısı odin ile thor'du. odin, herkesin babası'ydı ve insanları onun yarattığına inanılırdı. alman eşdeğeri wotan gibi o da savaş tanrısıydı. aynı zamanda şiir tanrısıydı; hem savaşla hem de şiirle uğraşmak için gerçekten tutkulu olmak gerekiyordu. odin, sihirli güçlere ve şaman özelliklerine sahipti ve kendini dünya ağacına asıp kurban ettiğinde yaptığı gibi, bilgeliği ölülerden bile çekip alabilirdi. odin'in tek gözü vardı ve daima sihirli mızrağı gungnir'i taşırdı. odin'in frigg 'den (yeryüzü) doğan oğlu thor, çok farklı türde bir tanrıydı; yasa ve düzeni temsil ederdi.

    thor, ünlü çekici mjollnir ile kötü devlerle çarpışmış hatta korkunç dünya yılanı jormungand ile yarışmıştı. güçlü arabasının tekerlekleri, gök gürültüsünün kaynağıdır, ingiilizcedeki gök gürültüsü kelimesi (thunder) onun isminden türetilmiştir.

    odin'in diğer oğlu tyr'dir. cesaretiyle tanınan tyr, sadece tanrıları değil, tüm dünyayı tehdit eden tehlikeli dev kurt fenrir'i bağlarken kendi elini bile feda etmiştir.

    aesir tanrıçalarının ilki, odin'in eşi, geleceği görebilen frigg'dir. odin ile frigg, kardeşi hod'un kazara öldürdüğü nazik ve akıllı baldr'ı yapmışlardır.

    anlamı, çok belirsin olan bir tanrı da, asgard'a ve bütün dünyaya haylazlığı, ciddi zararları ve yaratıcılığı getiren düzenbaz loki'dir.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap