20 entry daha
  • 1937 yapımı, muhteşem bir frank capra filmi.

    robert conway isimli yüksek bir ingiliz dışişleri görevlisi uzakdoğuda bir görevden dönmeye, saldırı altındaki yerleşimden bir grup batılıyı kaçırmaya çalışmaktadır. son uçakta kendisiyle birlikte birkaç batılı daha vardır ve uçak, nasıl ve neden olduğunu anlamadan kaçırılır. haritada bile olmayan, henüz uygarlık tarafından keşfedilmemiş, iklimi korkunç soğuk bir bölgeye varırlar, pilot uçak iner/düşerken ölmüştür. kurtuluş şansları bile yokken bir grup yerli gelir, başlarındaki adam ingilizce konuşmaktadır. onları alır ve bir yere götürürler.. bir yüksek bir dağdaki bir mağaranın içinden geçerler ve vardıkları yer olağanüstü güzellikteki shangri-la 'dır.

    bu muhteşem film, insanlığın gelecek hakkında hala iyimser ütopyalara sahip olduğu bir dönemde çekilmiştir. birinci dünya savaşı'nın etkisi karamsar bir dünyanın önünü açmıştır evet, ama hala bi umut vardır: shangri-la. devlet yok, yasa yok, yasak yok! hem herkes birbirine kibar davranırsa neden suç olsun?

    bizim batılı grup önce burdan kaçmaya çalışırlarken sonra burada hayatın amacını bulurlar, uzun ve güzel bi hayat yaşamak. bir insan daha başka ne isteyebilir ki?

    burayı uzun seneler önce keşfeden bir batılı olan high lama, shangri-la'nın nihai amacını açıklar: "insanlık kendi kendini yok ediyor. bir gün kurulacak yeni uygarlık neden shangri-la'dan çıkmasın? tüm dünya neden böyle olmasın?"

    olağanüstü diyaloglarla film, hani denir ya "sinema şöleni" niteliğinde. 1937 yapımı olması gözünüzü korkutmasın, capra'nın tam bir sinema ustası olduğunun kanıtı lost horizon. sahneler, oyunculuk... insanlığın ikinci dünya savaşı'ndan önceki son umut hezeyanları.. zaten ondan sonra da ütopyalar yerini distopyalara bırakmadı mı!

    daha ayrıntılısı için;

    http://www.imdb.com/title/tt0029162/#comment
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap