4 entry daha
  • sermayedarlar ve onun diliyle konuşan yayın organları tarafından her fırsatta "kara delik" olarak nitelendirilen,oysa devletin yurttaşına olan sorumluluğu,yurttaşın da hakkı olan bir "sistem"dir.

    "sosyal güvenlik açığı diye bir şey söz konusu olamaz, sosyal güvenlik bir kamusal haktır ve ortaklaşa yaşamın vazgeçilmez bir unsurudur diye de yaklaşabiliriz. toplumsal yaşamda sistemin ana karakterine bağlı olarak oluşan eşitsizliklerin giderilebilmesinde en önemli araç olarak sosyal güvenlik sistemini inşa ediyorsanız, eşitlikçi karakterinin korunabilmesi için her şeyden önce sosyal güvenlik gereksiniminin toplumsal açıdan belirlenimi birinci öncelik taşımalıdır. bu gereksinim düzeyine göre de sosyal güvenlik harcamalarının nasıl finanse edileceği ikincil bir sorun olarak bağıl bir ilişki içinde belirlenebilir.

    finansman sorununun bugün bu derece sorunlu gelişmesindeki en önemli neden prim sisteminden kaynaklanmakta. ikinci sırada da kayıt dışı ekonomi gelmekte. çözüm olarak da prim sisteminin açığı piyasa içinde fiyat sistemine kısmen geçişle giderilmeye çalışılmaktadır. açıklar sistemin mağdurları tarafından giderilmeye başlandığında ise ortaya çok daha derin eşitsizlik koşulları ve yoksulluk görüntülerinin çıkacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. bu yöntemin ısrarla savunulmasının temel nedeni de sermayenin vergi ve parafiskal yükümlüklerden kaçmasıdır. diğer taraftan, sermaye en ucuz fon maliyetine sahip bu fonları da kullanma arzusuna bağlı olarak açık ve kara delik mevzusunu her platformda tüm araçlarıyla işlemekte, insanların kafasına bunu kazımakta.

    eğer sosyal güvenlik bir hak ise, bu hakkın karşılanmasının adresi bütçedir ve bunun finansman aracı da kuşkusuz vergilerdir. bütçeden sosyal güvenlik sistemine ayrılacak payın kara delik olarak yorumlanması tamamen ideolojik çarpıtmadan başka bir şey değil. bütçe toplumun kendi kaynaklarıyla oluşturduğu bir araçsa, bu kaynakların hangi öncelikle dağılacağına da yine toplumsal tercihler şekil vermeli. bugün maalesef bu türden bir iradenin ortaya ko-namaması sonucu, bütçenin öncelikleri faiz ve askeri harcamalara göre şekillenmekte, sosyal güvenlik gibi toplumsal açıdan vazgeçilmez bir hakkın giderilmesine yönelik talepler göz ardı edilmekte. ortada bir kara delik varsa bu delik vergi ödemeyen rantiyenin ve sermayenin yarattığı bir deliktir ve yamasını da mutlaka bu kesim yapmalıdır."

    sezai temelli
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap