3 entry daha
  • ocak ayından beri var mı bilemem ama bu virüsün en az 1 aydır ülkede olduğu kesin.

    şöyle ki sağlık bakanı ilk vakayı 12 mart günü açıkladı.kişinin bu virüsten hasta olduğunu anlaması,bunun açığa çıkması için en az 14 gün gerekli.

    edit:dm'den kuluçka süresinin en az 14 gün olmadığı 2 günde belirti verebildiği yönünde uyarı geldi. yazdıklarımı bu uyarıyı göz önünde bulundurarak okuyabilirsiniz.ancak ocak ayında verilen bazı haberlerde kuluçka süresinin 22 güne kadar çıktığı da söylenmişti. tüm bu bilgilere bakınca yine en az 1 aydır ülkede demek mümkün bu hastalık için.

    bu süreyi göz önüne alırsak ve yurtdışı temaslı dahi olsa geldikten sonra hastalığı fark edene dek bir süre geçtiğini düşünürsek bu kişi en azından şubat sonundan beri ülkede demektir.

    bunun dışında virüsten ölen ilk kişi var.kendisinin taksimde bir eczane sahibi olduğu teyit edildi.ve virüsten ölen ilk kişi(bkz: ihsan giray)hastalığı yurtdışından kapmamış.hastalığı kendisine bulaştıran kişi kalfası ve kalfası çin teması ile hastalığı almış.ihsan giray'ın 17 mart'ta öldüğü açıklanmıştı.17 mart'ta hayatını kaybeden kişinin kaç gün hasta kaldığını ve kaç günde öldüğünü bilmiyoruz ancak virüsü kapması,14 gün kuluçka ve hastalık evresini göz önünde bulundurursak resmen açıklanan ilk vakadan en az 20-25 gün önce hastalığın türkiye'ye girdiği çok açık.

    burda iki nokta var:ya hastalık biliniyordu ama açıklanmadı.ya da hastalığı ülkeye taşıyan kişiler uzunca bir süre farkedilemedi.ki bana ikinci seçenek daha olası geliyor.kayıt dışı gelen birçok korona haberi ve insanların geçmişte buna benzer şikayetler geçirdim açıklamalarını düşününce bunu görmek zor değil.

    evet resmi olarak açıklanan ilk vaka tarihi 12 mart yani 9 günlük bir süreç. ama basit bi matematikle bu açıklanan verilerle bile hastalığın en az bir aydır ülkede olduğunu görebiliyoruz.
28 entry daha
hesabın var mı? giriş yap