2 entry daha
  • japon toplumunun cemaat bilincini kuvvetlendiren ve hala ayakta tutan en onemli kultur kurumlarindan birisi.
    soz konusu festivaller dini rituellere sahip olmakla birlikte ulkemiz ve diger musluman toplumlardan farkli bir yapiya sahiptir genelde. 1950lere kadar tarim toplumu olagelmis japonyada genellikle hasatin sona ermesi ile birlikte koylulerin tanriya sukur etme amaciyla gerceklestirdikleri bir eylemdir. imece kulturunun asiri gelismis oldugu japon kirsalinda soz konusu festivallerle birliktelik saglamlastirilir, topluluk bilinci guclendirilir, dini gerekler yerine getirilir ve koy icerisinde yilin yorgunlugu atilir. diger bir deyisle, cok islevli bir kultur kurumudur.

    yukarida bahsedilen yapi gunumuz modern japonyasinda da halen suregelmektedir. elbetteki modernlesmeyle birlikte bu yapi icerisinde cesitli degisimler gerceklesmistir ancak temel yapi hala kendisini korumaktadir.

    kentlerde mahalle kavraminin degisik bir gorunum icerisinde de olsa halen surmesi sayesinde festivale katilim mahalle, sirket, okul, dernek bunyesinde gerceklesmektedir. ornegin a mahallesinde oturuyorsaniz b mahallesinin festival grubuna katilamazsiniz. kendi mahalleniz sakinleriyle birlikte aylarca calisarak danslar ogrenmek, alet calmak durumundasinizdir.

    ayrica, dag koylerine cikildiginda koy icerisinde bile asagi x, yukari x seklinde gruplar ayrilmaktadir. ayni koye icerisinde asagi x in adami yukari x in grubuna katilamaz. japonlarin cemaat bilincinin hala kuvvetli olmasi gercegi festivale hazirlik sureci izlenerek gozlemlenebilir.

    ayrica herkesin bildigi japonlar cok caliskan, gorev bilinci yuksek geyigi de bu festival hazirliklari sirasinda cok net bir bicimde gorulebilir. aldiklari gorevi -su dagitmaktan, dans etmeye kadar ne gorev olursa olsun- buyuk bir sorumluluk hissederek yaparlar. bu sorumluluk bilinci japonyanin 25 yilda ekonomik kalkinma hamlesinin temel anahtarlarindan birisidir.

    (ulan, festivallerle ekonomik kalkinmayi da birbirine bagladim ya, tutmayin beni artik..)
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap