1 entry daha
  • rapor diye linklenen açıklamada modifiye covid in sars ile benzerlik taşıdığını, ortaya çıkmasının 2 14 gün arası olduğunu kuru öksürüğü ateşi falan anlatıyor gerisi nerede? eklenmiş tamam!

    edit : raporu şu an okuyorum dün link yoktu, google translate kullanmıyorum alman dili mezunuyum o yüzden anlıyorum ne diyor.

    olası bir senaryo üzerinden konuşuluyor, yani 8 sene öncesinden bilinen bir şey değil, olası bir durum. novel bir patojenin yayılım olasılığı göz önüne alınarak hazırlanmış, sars, hıv, cov herhangi biri olabilir temelinde, hipotez olduğu ama gerçek virüs belirtileri göstereceği için de adını modi-sars koymuşlar yani modifiye edilmiş, değişime uğramış. asya'dan ortaya çıkıp dünyaya yayılan bu senaryoda almanya'ya virüsü who'nun global pandemi uyarısı yapmazdan önce iki kişinin yaydığı ve 300 gün içerisinde 6 milyon enfekte insana ulaşıldığı düşünülmüş.

    24. sayfadan itibaren sıradağlarda olası bir kar buz vs. erimesi ile oluşacak aşırı su baskını senaryosu anlatılıyor, buralar bizimle alakasız.

    14. sayfada böyle bir olayın vuku bulmasını önümüzdeki 10 ile 10.000 sene içinde olabilitesini 5 ayrı ihtimale bağlamışlar ve 56. sayfada 100 ile 1000 sene içerisinde olma ihtimali göz önüne alınmış. senaryoya göre 2012 yaz ayında 6 hastada tespit ediliyor, bunlardan ikisi vefat ederken biri almanya'da tedavi edilip normal hayatına dönüyor. sars'dan farklı olarak insandan insana bulaşması zor veya bulaşırsa da etkisi azalan bir virüsten bahsediliyor senaryo gereği. sars seçilmesinin sebebi ise insanlık için yeni / bilinmeyen bir virüs olması ve hava yolu ile geçebilmesi. hıv'in bulaşma şekli belli bir epidemi olması imkansız, h5n1'in ne olduğunu biliyoruz, chikugunya sivrisinek ile bulaşmakta, o yüzden yayılımı en kolay olabilecek sars üzerinden gidilmiş.

    neyse, devamında bu modi virüsün bilinen sars ile çok benzer özellikler taşıdığını anlatıyor, işte ortaya çıkma süresi, kuru öksürük ateş nefes darlığı vs. gibi. ölüm oranını 65 yaş üstüne %50 olduğundan bahsediliyor.

    yayılım şekli, modi-sars'ın normal şartlarda damlacıklar ile bulaşmasının yanı sıra yüzeylerde bir kaç gün canlı kalabilmesi sebebiyle temas sonrası da mümkün olduğu anlatılmış. normal sars'dan tek farkı ise (önemli nokta), hastalanan insanların ilk semptomları gösterdiği andan itibaren bulaştırıcı güce sahip olduğu düşünülmüş, zira normal / doğal sars'lı kişi ancak semptomların tamamını gösterdiği zaman bulaşıcı konumda oluyor. bilinen bir ilacı veya tedavisi yok, semptomatik tedavi mümkün. ilk 3 yıl aşı bulunamıyor.

    global olarak k.amerika asya ve avrupa'da etkili, almanya'da ise kuzeyde bir fuar şehri güneyde ise üniversite şehrinden başlıyor, asya'dan çıkışı ise şubat ayı, almanya'da ilk tanı nisan ayında konuyor, toplam 880 günlük 3 yayılım dalgasında toplamda 78 milyon insan etkileniyor, 7.5 milyon insan ölüyor, yani hastaların %10'u ölüyor.

    gün bazında bakıldığında ilk gün 10 enfekte 0 hastanelik,
    300. günde (1.dalga) ortalama 6 milyon enfekte / 4.1m hastanelik / 1.1m ağır durumda,
    520. günde (2.dalga) ortalama 3 milyon enfekte / 2m hastanelik / 600 bin ağır durumda,
    880. günde (3.dalga) ortalama 2.3 milyon enfekte / 1.6m hastanelik / 400 bin ağır durumda.

    almanya için toplam vaka sayısı olarak da;

    1. dalga süresince (1. ile 411.gün arası) toplamda 29 milyon,
    2. dalga süresince (412. ile 692. gün arası) toplamda 23 milyon,
    3. dalga süresince de (693. ile 1052.gün arası) toplamda 26 milyon olarak düşünülmüş ve yaklaşık 3 yıllık bir periyod içerisinde 7.5 milyona yakın insan vefat etmiş, enfekte toplam vaka sayısı da işte 78 milyon civarı olarak düşünülmüş. bu rakamın herkesin vakası olup olmadığı veya kimi kişilerde 2. defa tekerrür edip etmediği konusunda bir şey göremedim.

    yani özetle, adamlar doğal kaynaklı bir mutatif sars virüsünün ortaya çıkıp ortalığın amına koyabilitesinin çalışmasını 8 sene öncesinden yapmışlar.
126 entry daha
hesabın var mı? giriş yap