5 entry daha
  • her ne kadar göreceli bir tarif olacaksa da, hakkında şunların söylenebileceğini düşündüğüm dünya görüşüdür:

    bu dünya görüşünü tanımak ve anlamak için michel foucault ile vladimir ilic lenin'i bağdaştırma çabası göstermek yeterlidir. elbette bunu mümkün kılacak bakış lenin'in durduğu yerden pek mümkün olmayacaktır. foucault temelli bir klasifikasyon tarifi, iktidarı anlama çabası ve lenin'in iktidar perspektifi ile dünyayı algılamak; foucault gibi müdahale etmek için sınırlarını bilip tahakküm uygulamamak için gayret sergilemek ama lenin gibi devlet aygıtlarının güç kullanma potansiyelleri ve burjuvaziyle olan ilişkilerinden haberdar olmak; foucault gibi bilginin temellerini, dil ve kültür bağını deşifre etmek ve sadece sözle değil, sembollerle de mücadele etmek ama lenin'in en önemli sorusunu sormak, yani "ne yapmalı?" sorusuna bitmek bilmeyen bir inatla yanıt aramak...

    açıkça görülebilecek şey şudur ki, bu bir sentez çalışmasıdır ve bilindiği üzere kropotkin* başta olmak üzere ciddi temelleri de vardır. mülksüzler*'de tarifini bulan şey, bu dünya görüşüne gerekli olan ütopyanın sınırlarının çizilmesidir. burada tarif edilen şey belki bir çeşit anarşizmdir, ama sadece o da değildir. burada tarif edilen yaşama biçimi kesinlikle bir komünizmdir ama bürokratik olanıyla uzaktan yakından ilişkisi yoktur. yani anarşist komünizm, ikisinden de beslenen bir üçüncü tariftir.

    dünyayı algılama ve ona müdahale etme biçimi için olmazsa olmaz çeşitli kriterler de mevcuttur elbette. öncelikle bir anarşizm olması için, herkesin üstünde tahakküm oluşturacak bir şekilde, kendisini korumak için kendisi gibi olanları ya da kendi iç dinamiklerini ezerek bir kuruluş hakkı yoktur ve etik hiçbir noktada ertelenebilecek bir değer değildir. aynı zamanda bir komünizm olması için gerekli kriter, eşitlikçi bir yaşama biçimi, bir komün kurabilmesi ve onun yaşama koşullarının süreklileştirilmesidir.

    zannımca, daha adını çokca duyacağımız bir dünya görüşüdür.
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap