süleymaniye camii
-
mimar sinan, selimiye camii için ustalık eserim der ancak istanbul’un yedi tepesinden birinin üstüne kurulu süleymaniye’nin bambaşka bir zarafeti vardır. osmanlı, ayasofya'nın ezici üstünlüğüne karşı gücünü göstermiş,istanbul siluetinde eşitliği sağlamıştır. galata kulesi’nden bakınca durum daha iyi anlaşılır.
yeni cami ile ayasofya’nın kubbe ve minarelerine çıkma şansını bulmuş biri olarak söyleyebilirim ki süleymaniye bambaşkadır. minare içindeki merdivenler o kadar ferah, havalandırma delikleri o kadar güzel tasarlanmıştır ki yeni cami’de olduğu gibi son anlarınızı yaşadığınızı düşünmezsiniz. hatta o minarelerden birinde, her gün 5 kez çıkıp-inecek insanlar düşünülerek yapılmış, küçük bir oda bile vardır.
en hoş sürpriz ise avlunun bitiminde yükselen minarelerden birinin üstünde yer alan çiçek kabartmalarıdır. rüzgarın etkisiyle yıpranmış olmasına karşın hala belirgin olan bu çiçek kabartmaları ancak avluyu kaplayan küçük kubbelerin üstüne çıkılarak görülebilir. sinan, kimse görmese de minareye güzellik katan bu çiçekleri oraya koymuştur. aynı çiçek kabartmasını buyukcekmece mimarsinan koprusu'nde sinan’ın imzasının hemen altında da görebilirsiniz.
eski saray’ın arazisi üzerine inşa edilen süleymaniye, osmanlı’ya oldukça pahalıya mal olmuştur. yapılan harcamalar kuruşu kuruşuna (daha doğrusu akçesi akçesine) tutulduğu için yapının maliyeti yaklaşık olarak hesaplanabiliyor. süleymaniye camisi ve imareti inşaatı toplam 53 728 980 akçeye yani 3200 kg altına mal olmuştur. bu rakam, imparatorluk gelirinin onda birine denk düşer. inşaatın 10 yıl sürdüğü hesaba katılırsa, her yıl bütçenin %1’i süleymaniye’nin yapımına aktarılmıştır.
inşaatta çalışanlar da, uzmanlık alanlarına göre güzel paralar kazanmışlardır. günlük ortalama ücret 8 akçenin üzerindedir. örneğin taş ustalarının ücreti 12 akçeye kadar çıkmaktadır. yani bir işçi haftada ortalama 3.57 gram altın kazanmaktadır. o dönemde 1 akçe ile; 1 kg buğday unu, 2,5 kg ekmek, 1 kg koyun eti, 10 yumurta, 500 gr peynir ya da 2 litre süt alınabiliyordu.
ayrıca;
bir çift ayakkabı:15-20 akçe
bir kaftan: 20-50 akçe
bir at: 400 akçe ediyordu.
(bkz: stefanos yerasimos)
(bkz: süleymaniye)
ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.
hesabın var mı? giriş yap