• nedense pek kimsenin dile getirmediği durum. türkiye'nin her bir noktasında birilerinin oğlu, torunu, sevgilisi, nişanlısı, eşi, arkadaşı olan binlerce asker aynı anda görev yapıyor ve pandemi halinde olmamıza rağmen yeni erler kışlalara kabul edilmeye devam ediyor. bu kabullerde kaç kışlada yeni gelenlere karantina uygulanıyor? hangi kışlalarda askerlerin hijyenine dikkat edebileceği oranda malzeme ve bakım imkanı mevcut? devlete bağlı bir kurumda neredeyse izole bir şekilde yaşayan askerlere virüs bulaşması halinde bunun önünü nasıl alacaklarını merak ediyorum.

    erkek arkadaşım doğu illerinden birinde askerlik yapıyor. kendisi 29 şubat'ta birliğine teslim oldu ve bildiğiniz gibi o tarihlerde henüz resmi olarak pozitif bir vaka açıklanmamıştı. geçtiğimiz 1 ay içinde erkek arkadaşım da dahil olmak üzere, kışlada askerlerin çoğu ateşli ve öksürüklü hastalık geçirmişler ama bunun hava değişikliğinden kaynaklanan normal bir durum olduğunu düşünebilir. türkiye genelinde vakaların artmasıyla birlikte tsk'nın da birtakım önlemler aldığını duyduk: yemin töreni dahil olmak üzere ziyaretçi girişlerinin yasaklanması ve çarşı izinlerinin iptali gibi. tabii bunlar türkiye geneli önlemlerdi. kışla içinde dezenfektan bulundurmayı geçin sabunlukların bile düzenli olarak doldurulmadığı bir yerden bahsediyorum ben. içeride herhangi bir şekilde özel bir önlemin alınmadığını tam olarak öğrenmemiz yeni teslim olan erlerin karantinaya alınmamasıyla anladık biz. asker uğurlaması yapan insanların görüntülerini hepimiz gördük, bu askerlerin hangi şartlar altından türkiye'nin dört bir yanından geldiğini de tahmin etmek çok zor değil.

    erkek arkadaşımın usta birliğine geçişi virüs sebebiyle sürekli ertelendiği için o, yeni gelen erlerle aynı ortamda bulunmak zorunda kaldı. tabii tek başına kalmadı, arkadaşlarıyla birlikte yeni birliklerle aynı yerde yatmamaları için sürekli koğuş değiştirdiler ve her an usta birliğine teslim için yola çıkabilecekleri söylendiği için valizleri hazır olarak beklediler. bu arada yeni gelen askerlerle aynı yatakhaneler dışında tuvalet, eğitim alanı, yemekhane gibi tüm ortak alanları da birlikte kullandılar. o sırada da askerlerin düzenli olarak ateşlerinin ölçüldüğünü ve bazı askerlerin ateşinin sürekli yüksek çıktığını söyledi erkek arkadaşım bana.

    bu durumların hepsinin kışla içinde düzenli olarak söylentiye neden olduğu tahmin etmek zor değil, bugün ise söylentilerin gerçeklik payları ortaya çıktı. yeni gelenlerle hiç karşılaşmadan ve tedbir nedeniyle tsk'ya ait araçlarla taşınan ve sadece tsk'ya ait kışlalarda mola vererek usta birliğine teslim olan bir askerin testinin pozitif çıktığı öğrenilmiş. hastalık nerede ve nasıl bulaştı, acemi birliğindeyken taşıyıcı mıydı bilinmiyor. o askere ek olarak 3 kişinin daha virüsü kapmış ve hastalık belirtileri gösteriyor. yani toplamda, aynı kışladan çıkmış ve usta birliğine yukarıda saydığım şartlar altında teslim edilmiş 4 kişinin test sonucu pozitif. bunun ilan edilmesinin ardından kışla içinde de 15 kişinin karantina altında olduğu söylenerek tugayın 15 günlüğüne tamamen karantina altına alındığını söylüyorlar. geç kalmış bir karantina kararı, evet.

    şimdi soruyorum ben, virüsün pandemi ilan edilmesinin ardından kışlalara yeni askerlerin kabul edilmesi gerçekten ertelenmez miydi? kabul edilen askerlerin iki haftalığına karantinada tutulması imkansız mıydı? sabunluğu doldurmak, ortalığa bir iki dezenfektan koymak bu kadar zor muydu gerçekten ya? önlem, tedbir, dikkat diye çığırırken herkes, bazı yetkililerin sorumsuzlukları ve umursamazlıkları yüzünden yüzlerce gencimizin sağlığıyla oynanmasını kabul edilebilir görmüyorum. askeriyedeki bir insana bulaşmış virüsün çok büyük bir kitleyi bir anda etkileyebileceğini anlamak zor değil ki açıklanan yeni sayılarla birlikte etkilediğini söylememek için aptal olmak gerek.

    evde kalın dediniz kalıyoruz, elimizden geleni yapıyoruz. siz de yapmanız gerekeni yapın ve askerinize sahip çıkın! binlerce asker geçen haftaya kadar ülkenin dört bir yanında serbestçe dolanıyordu, virüsün yayılmasını bu şekilde engelleyemezsiniz.

    allah'ın belaları.

    #askerinesahipçık

    edit: merak eden, inanmayan, yohh yaa öyle şey olmaz diyen aklıevveller araştırdığı vakit hangi tugayın karantina altına alındığını öğrenebilir. sözlüğe de yazıldı bu, uzağa gitmenize gerek yok. her şeyi benden beklemeyin.

    edit 2: askerlik kurumu tamamen kapatılsın şeklinde bir şey istediğimi nereden çıkardınız? yeni celplerin pandemi esnasında bir süre ertelenmesinin veya milyonlarca insanın içinden kopup kışlalara kabul edilen erlerin ilk iki hafta karantinada tutulmasını istemem çok mu manasız? bazı yazarlar başlıkta, yeni gelenlere karantinanın uygulandığı kurumlardan bahsetmiş. ne şanslısınız! benim entryme konu olan yerde ise maalesef bu uygulanmadı.

    edit 3: (#104625423)
84 entry daha
hesabın var mı? giriş yap