28297 entry daha
  • yale üniversitesi’nin gelmiş geçmiş en popüler dersi ”iyi yaşam bilimi” ücretsiz kullanıma açıldı.

    internet ve teknolojinin hayatımıza bu kadar entegre olmuş olmasının faydalarını dünyadan fiziksel olarak izole olmak durumunda kaldığımız şu günlerde çok daha iyi anlıyoruz. internet üzerinden müze gezebildiğimiz, en iyi grupların konserlerini dinleyebildiğimiz, festival filmlerini izleyebildiğimiz, evde spor yapabildiğimiz sanal dünyanın çok ilgi gören etkinliklerinden biri de online dersler ve eğitimler. karantina nedeniyle evlerimizde geçireceğimiz ikinci haftaya yale üniversitesi’nin gelmiş geçmiş en popüler dersiyle başlangıç yapmaya ne dersiniz?

    ders: psikoloji ve iyi yaşam, konu: mutluluk

    amerika’nın en iyi üniversitelerinden biri olan yale üniversitesi’den psikoloji bölümü öğretim üyesi laurie santos, 2018 yılı bahar döneminde psikoloji ve iyi yaşam adlı yeni bir ders açtı. bir anda yale üniversitesi’nin en çok ilgi gören dersi haline gelen psikoloji ve iyi yaşam’ın bu kadar popüler hale gelmesinin sebebi modern dünyanın en çok tartışılan konularından biri olan mutluluğu konu edinmesi.

    yale tarihinde daha önce görülmemiş bir ilgiyle dikkatleri bir anda üstüne çeken psikoloji ve iyi yaşam dersi, üniversitenin 317 yıllık öğretim tarihinin en popüler dersi oldu. santos, the new york times’a verdiği röportajda her dört yale öğrencisinden birinin dersi aldığını belirtiyor. yale’deki en kalabalık derslerdeki ortalama öğrenci sayısı 600’ken, geçtiğimiz dönem psikoloji ve iyi yaşam dersini tam 1,182 öğrenci aldı.

    pozitif psikolojiyi davranış biliminin gerçek yaşam uygulamalarıyla birleştiren derste tüketim kültüründe insanların mutlulukla bağdaştırdığı popüler kavramların gerçekten mutluluk için gerekli olup olmadığı ve bireylerin gerçek mutluluk ve yaşam tatmini için kazanmaları gereken alışkanlıkların neler olduğu güncel araştırmalar ve örnekler üzerinden tartışılıyor.

    dersin bu kadar ilgi görmesinin ardından santos, yale öğrencisi olmayanların da bu dersten yararlanabilmeleri ve gerçek mutluluğun tanımının daha geniş kitlelere ulaşabilmesi için ders içeriğini çevrimiçi öğrenme platformu coursera’da “iyi yaşam bilimi” adı altında ücretsiz olarak kullanıma sunmaya başladı.

    iyi yaşam bilimi dersinde neler öğreneceksiniz?

    ücretsiz online dersin haftalık içerikleri genel olarak aşağıdaki sorulara cevap arıyor:

    mutluluk hakkındaki genel geçer düşünce kalıplarımız nelerdir?
    mutlulukla ilgili beklentilerimiz ve gerçekler arasındaki tutarsızlıkları anlayabilmek neden önemlidir?
    önyargılarımızın üstesinden gelebilmek için nasıl stratejiler izleyebiliriz?
    mutluluğun gerçek tanımı nedir?
    bizi gerçekten mutlu eden şeyler neler?
    mutluluğa ulaşmamıza yardımcı olan iyi yaşam stratejilerini nasıl uygulamaya geçirebiliriz?
    ders içeriği video konferanslar, isteğe bağlı okumalar ve daha mutlu olmamıza yardımcı olan alışkanlıklar oluşturabilmek adına her gün yapmamız gereken uygulamalardan oluşuyor. araştırmalar, özellikle ders içeriğindeki uygulamaları günlük yaşama entegre etmenin ruh haline ve genel iyi oluşa olumlu katkılarda bulunduğunu gösteriyor.

    mutluluk ve pozitif psikolojiyle ilgili güncel araştırmaların santos tarafından kavramsallaştırılarak, samimi ve anlaşılır bir dilde dinleyicilere aktarıldığı ders, bireysel mutluluğa ulaşırken insan zihninin nasıl kullanılabileceğini somut örneklerle dinleyicilere aktarmaya çalışıyor.

    temelde gerekli tüm bilgilerin ders içeriğinde kapsamlı bir şekilde ele alındığı ve özetlendiği dersin okuma, ödev gibi zorunlulukları yok. ancak daha kapsamlı ve detaylı bir öğrenme deneyimi isteyenler için santos destekleyici pek çok okuma da öneriyor. ayrıca derse belirli bir zaman diliminde simultane olarak katılmanız gerekmediği için dersleri kendi uygun zamanlarınızda, kendi belirlediğiniz sıklıklarda takip edebilirsiniz.

    mutluluğun somut, dersin sanal hali: iyi yaşam bilimi

    dersin en güzel yanlarından biri, süreç içinde kendi mutluluk seviyenizin nasıl değiştiğini ölçümleyebilmeniz. biri ilk biri son derste olmak üzere, mutluluk seviyenizi ölçmek için standardize edilmiş bir anketi iki kez doldurmanız isteniyor. dersin sonunda, puanınızın yükselip yükselmediğini görmek için tekrar dolduracağınız bu anket mutluluk gibi soyut bir kavramı puanlandırma yöntemiyle güvenilir şekilde ölçmenize ve mutluluk seviyenizi somutlaştırabilmenize yardımcı oluyor. anketteki sorular yardımıyla mutlu olup olmadığınızın yanı sıra mutluluğunuzun ya da mutsuzluğunuzun temelindeki durumların neler olduğunu detaylı olarak göreceğiniz için kendi iyi oluşunuzla ilgili önemli bir farkındalık da kazanacaksınız.

    dersler çevirim içi olduğu için anlamadığınız yerleri başa alarak tekrar tekrar dinleyebilir, dersin ortasında aklınıza takılan sorulara cevap bulmak için dersi durdurarak araştırma yapabilirsiniz. ödev, sınav, okuma gibi zorunlu uygulamalar olmadığı için dersten çok seminer havasında geçen oturumlar nedeniyle oldukça rahat bir şekilde merak duygunuzu giderebilir ve özgür bir öğrenme deneyimi yaşayabilirsiniz. ancak yine de derslere her hafta düzenli olarak katılmanız, dersin en etkili öğrenme araçlarından biri olan günlük yaşam uygulamalarını içselleştirebilmeniz için oldukça önemli.

    süreç sonunda sertifika alabilecek miyim?

    derse kayıt olma aşamasında 49$ gibi bir ücret ödeyerek sertifika almak istediğinizi belirttiğinizde ders sonunda bir sertifika da alabilmeniz mümkün. dersi sertifikalı olarak almak istediğinizde ödevler ve okumalar da dahil olmak üzere tüm ders içeriğine ücretsiz olarak erişebilir, dersin gerekliliklerini tamamladığınızdaysa elektronik sertifikanızı alabilirsiniz.

    dersi ücretsiz olarak almak istediğinizde yine ders materyallerine ücretsiz olarak erişebilirsiniz. ancak bu seçenekte, ödevleriniz için geri bildirim almanız ya da notlandırılmanız mümkün değil. eğitimi ücretsiz olarak almayı seçtiğinizde dersleriniz devam ederken ücretini ödeyerek eğitim sonunda sertifika alabilmeniz de mümkün. bu durumda sertifika için ödeme yaptıktan sonra ders gerekliliklerini tamamlayabilmek için ödeme yaptığınız günden itibaren size ekstra 180 günlük bir süre tanıyor.

    derse hemen kaydolmak için tıklayın.

    kaynak

    debe editi: bu tarz entry'ler debe'ye girince seviniyorum.
13494 entry daha
hesabın var mı? giriş yap