• chip dergisinin 2007 ocak sayisinda konuk yazar olarak yazan ssg'nin microsoft'ta işe girmenin püf noktaları ile ilgili bilgilendirici makalesi asagidaki gibidir. ayrica bu yazinin temasi alt baslik olan "sizin orada cayci var mi biz de gelelim?" sorularina bir cevap niteligindedir. artik kimse soramaz edemez.. söz konusu maddeleri ve makaleyi noktasiyla virgülüyle elleşmeden aynen aktarıyorum;

    microsoft'ta işe girdiğimden beri çok sık it camiasından arkadaşlarım tarafından "sizin orada çaycı açığı var mı biz de gelelim?" sorusuna maruz bırakılıyorum. elbette dünyanın en büyük yazılım firması olması bir yana bu kadar arzulanan bir yerde çalışıyor olmaktan dolayı böbürleniyorum. diğer yandan da burada işe girmenin bu kadar ulaşılmaz görülüyor olmasından dolayı geleceğin yetenekli yazılım mühendisi adaylarına bir kaç temel ipucu vermeye karar verdim:

    * öncelikle yazılım geliştirmekten keyif alıyor musunuz ya da yazılım geliştirme fikri sizi heyecanlandırıyor mu?
    eğer yanıtınız içten bir evet ise en büyük aşamayı atlattınız. hatta bu konuda kendinize yeteneklerinizi en güzel değerlendirebileceğiniz yerlerden birini de seçtiniz. yok cevabınız olumsuzsa peşinen söyleyeyim burada çayımızı kendimiz hazırlıyoruz.

    * mutlaka üniversiteden mezun olun, mümkünse master'ınızı da yapın. bu firmaya özel değil amerikan hükümeti çalışma vizesini (h-1b diyorlar) vermek için en azından üniversite mezunu istiyor. buna rağmen unutmayın önemli olan sahip olduğunuz potansiyel ve teknik beceriniz, okuduğunuz üniversite değil. yani sakın "ohoo üniversiteyi bitirecek olsam zaten istediğim yere girerim" diye düşünmeyin. maalesef türkiye'de olması gerekenin tersine üniversiteye girmek zor, çıkmak kolay. o yüzden insanların üniversite mezunu olmalarının pek ayırt edici özelliği yok.

    * hangi programlama dilinde uzmanlaşırsanız uzmanlaşın, c'yi mutlaka en azından derdinizi anlatacak kadar öğrenin. microsoft'taki ekibinizin kullanacağı dil c olmasa dahi bir iş görüşmesine davet edildiğinizde c'de kod yazmanız istenecektir. bunu sakın "dil öğrenecekseniz c öğrenin" olarak anlamayın. bu konuya geçtiğimiz sayılarda değinmiştim.

    * üniversiteyi bitirirken veri yapıları ve algoritmalar dersine uğramayı ihmal etmeyin. zaman alıcı bir işi daha hızlı nasıl yapabileceğiniz konusundaki problemlerin üstüne gitmeye bakın. yapılamaz görünen şeyleri yapmaya çalışın çünkü yapılabilir görünenleri birileri muhtemelen sizden önce yapmıştır.

    * önceki maddelerin hepsini işaretleyebildiyseniz ingilizce özgeçmişinizi turkres@microsoft.com adresine gönderin. buraya gönderdiğiniz e-posta- doğrudan microsoft'un uluslararası insan kaynakları yetkilisine gidiyor. özgeçmişinizi inceleyip uygun görürlerse, sizinle önce telefonda görüşüyorlar. bu da iyi giderse microsoft'un teknik işe alma ekipleriyle yüzyüze görüşmeye davet ediliyorsunuz. görüşmenizin sonucuna göre bir teklif alıyorsunuz ya da olumsuz bir yanıt alıyorsunuz. ben de bu aşamalardan geçmiştim şimdi buradayım.

    microsoft yetkilileri türkiye'yi neredeyse her yıl yazılım mühendisi adaylarıyla iş görüşmeleri yapmak için ziyaret ediyor. dolayısıyla mezuniyetiniz yakınsa ya da çoktan bir yazılım kariyeri yaptıysanız, çok beklemenize gerek de olmayabilir. olur da iş görüşmesine davet edilirseniz tebrikler! bir sonraki yazımda microsoft'la iş görüşmesiyle ilgili ipuçları vereceğim.

    chip ocak 2007 - sahife 26
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap