9 entry daha
  • ve son part geliyor. bu bölümü "haliç üstü müzik dükkanları" olarak adlandırdım çünkü hepsi...haliç'in kuzeyinde. (unkapanı da haliç altı) 1 yıl önce yaptığım geziden bir liste, şimdi olmayabilir. bende "keşke 1 yıl önce yazsaymışım" diyorum, kusura bakmayın. ama hiç yoktan iyidir.

    haliç üstü dükkanlar
    ----------------------------+
    1.opus3a (haritalarda var zaten. karaköy vapurundan inip kuzeye doğru iki üç kilometre yürümeniz, sonra da biraz engebe aşmanız gerekiyor. ama kesinlikle çektiğiniz cefaya değiyor. gördüğüm en büyük plakçı burası ve klasik müzikte akla gelen ilk yer. plak/cd satıyor. hâlâ açık.)
    2.gold plak (1,5 yıl önce haritalarda yazan konumda yoktu. yanındaki halıcı kapandığını veya taşındığını söylemişti.)
    3.jammin's vinyl records (şişli'de. biraz uzak ama azmedip gitmeniz için bir neden var. burada elektronik müzik cd'leri az da olsa mevcut! yani mevcuttu. prodigy'nin üstüne çıkabilen nadir dükkanlardan.)
    4.velvet underground plak/records (ne kadar underground'sa artık bulamadım mekanı. böyle bir yer yok. haritalarda var yazsa da.)
    5.groove records. (gitmedim. google'da mevcut.)
    6.moya plak. (burası da şişli'de (tercümesi: uzak.) (dikkat! burası jammin's vinyl records'a yakın sayılır.)
    burası hakkında hoş bir anım var: geçen sene burayı bulmak için uzun süre yürüdüm. belirtilen yere geldim ama dükkanın yerinde dönerci vardı. dönerciye moya'yı sorduğumda üst katta dedi, apartmanın üst katında buldum dükkanı. ama dükkan sadece internetten hizmet veriyormuş, adam resmen "sen burayı nerden buldun ya" dedi. zaten depo gibi bir yer. inşallah batmazlar :). plak'da var cd'de.)
    7.equinox müzik. (gitmedim. google amca beşiktaş'ta diyor.)
    8.jukebox plak&cafe ( beyoğlu'nda. asıl işleri cafe gibi duruyor. çok küçük bir plak arşivleri var, yalnızca yolunuzun üstüyse -ya da çay içmek istiyorsanız- uğrayın derim. cd yok.)
    9.kurgu sahaf (taksim meydanı yakınlarında. burayı nedense bir türlü açık bulamadım.)
    10.mephisto (istiklal caddesinde olan ana şubelerini yazıyorum tabii ki. hâlâ açık.
    11.mono records & music books (dikkat! taşınmış veya kapanmış.)
    12.kontra plak (galatasaray lisesinin bir tarafında. avrupa yakasındaki opus3a'dan sonraki en ünlü yer olsa gerek. küçük bir cd kısımları da var.)
    13.deform müzik (galatasaray lisesinin öbür tarafında. burası da isim yapmış bir yer. küçük bir cd bölümü ve bolca plak var.)
    (dikkat! burası kontra plak'a, kurgu sahaf'a ve mephisto'ya yakın! opus 3a'ya da yakın sayılır ama çok ters yönde!..hay lanet, opus 3a neden o kadar terste?!)
    14.analog kültür (gittiğimde açık bulamadığım yerlerden bir tanesi daha. yine deform müziğe yakın ama fantastik bir konumda. eğer bacak kaslarınıza güveniyorsanız, biraz zorlamayla bunu da "mephisto - kontra arası plak dükkanı hattının" sonuna ekleyebilirsiniz.)
    15.lale plak (ocak 2020 itibariyle kapanmış. hiçbir sebep olmaksızın gitmediğim yerlerden biri. olur bazen böyle şeyler. sebepsiz yere ihmal ettiğiniz bir arkadaşınız, okumadığınız bir kitap veya film her zaman olur...)

    eksik gedik varsa ekleyin lütfen.

    dükkanlarımız böyleydi efenim. gavurlar böyle internete rağmen yıkılmayan geleneksel dükkanlara "brick & mortar" diyorlar, ve kapanmamaları için ellerinden geleni yapıyorlar. çünkü bu dükkanlar sıradan dükkanlar değiller. kültürü/sanatı destekledikleri için bir bakkal ile, bir tuhafiye ile aynı kefeye koyulamazlar. destek olalım.

    son birkaç senedir kadıköy mesleki ve teknik anadolu lisesi'nin bahçesinde eylül ayında kadıköy plak günleri düzenleniyor. oraya (kaçırdıklarım varsa onlar dahil) tüm dükkanlar katılıyor. o organizasyonu iyi takip etmenizi tavsiye ediyorum. hayırlı günler, keyifli koleksiyonlar.
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap