9459 entry daha
  • bu virüsün ülkemize girişini ve sonrasında olanları hayretler içerisinde takip ediyorum.

    biliyorum tarihlerden, sayılardan gına geldi ama virüsün ortaya çıkışı ve sonrasında türkiye'deki süreçle ilgili kısa bir özet geçmek istiyorum. 1 aralık 2019'da tespit edilen virüs 2020 ocak ayında büyük oranda yayılım göstermiş ve genel özellikleri ortaya çıkarılmıştır. yani ocak ayının ortalarına geldiğimizde bu virüsün ne kadar tehlikeli bir hal alabileceği büyük oranda belliydi.

    ülkemizde 10 ocak'ta konuyla ilgili bilim kurulu oluşturulmuş, 24 ocak'ta ise hava alanlarına termal kamera sistemi kurulmuştur. bu sırada insanların virüs taşıyıcısı olsa dahi semptomların o an için gözlenebilir olamayabileceği nedense hesaba katılmamıştır. aynı dönemde umre ve diğer nedenlerle yurt dışından gelenlerden kendilerini 14 günlük karantinaya almaları rica(!) edilmiştir. bence dananın kuyruğu tam da burada kopmuştur. bu insanların büyük bir bölümünün 14 gün evlerinde oturmayacağı, özellikle umre'den gelenlere bol bol akraba ziyaretlerinin yapılacağı aşikarken saatli bomba gibi ülkenin dört bir köşesine salınmıştır. bu durum şehir merkezinden uzak, ulaşımın kısıtlı olduğu köylerin dahi karantinaya alınmasına bir açıklama olabilir belki de.

    ...ve sonraki haftalarda uçuşlar durdurulmasına, sınırlar kapatılmasına rağmen 11 mart'ta ilk vaka açıklanmıştır. 19 günün sonunda hasta sayısı 11 bine yaklaşırken, 168 kişi hayatını kaybetmiştir.

    bilim adamı değilim ama yayılımı yavaşlatıp kontrol altına almanın en makul yolu en az 2 haftalık sokağa çıkma yasağı gibi görünüyor lakin nedense hükumetten böyle bir girişim henüz görmedik. bunun nedeni devletin bu yükü omuzlayacak ekonomik gücünün olmaması olabilir mi acaba? dün telefonda konuştuğum bir arkadaşıma "yakında yardım sandığı kurulur" demiştim ve bingo! reis sandığı açarak siftahı bizzat yaptı bile. işte türkiye'nin özeti: şahsi menfaatler ve lüks için adeta sivrisinek sürüsü gibi halkın kanını em; zor günde yine halktan yardım iste!

    neyse bakalım bağış sandığımız dolarsa belki biraz idare eder de sokağa çıkma yasağı ilan edilebilir. hayırlısı...
3613 entry daha
hesabın var mı? giriş yap