6 entry daha
  • edit: spoiler içermeyen versiyonuyla entry'm tekrar huzurda

    filmin enteresan yanı, kill bill'deki gibi gercek goruntuden karikatür goruntusune gecişler etkileyici olmus.

    komedi agirlikli ama duygusal anlar da yok degil. aksiyon sahneleri cok basarili. biraz amerikan vari patlama sahneleri fazla tutulmus ama zaten turk filmlerinde bu sahnelere aç oldugumuz icin ben rahatsız olmadım filmi izlerken.

    aksiyon sahnelerinde havada ucmalar, dovulen adamın kafasının kapının oteki tarafindan cikmasi gibi cizgi roman tarzı yaklasımlar ozellikle yapilmis. cunku zaten kahramanımız bir cizgi roman kahramanı. ingilizlerin iskencesinden ciktiktan sonra sevgilisini operken alinin yüzünde birakin işkence izini , tek bir cizik kalmamıs olmasını da bu karikatür atmosferine bagliyorum.

    mustafa kemal paşayı oynayan oyuncuya saglam bir kemal paşa makyaji yapilmis, izlerken paşanın yaglı boya resmine bakiyormussunuz gibi oluyorsunuz. aşırı kemalistleri carpacak goruntuler yaratilmak istenmis sanırsam.

    kenan imirzalioglu'nun naif yüzü ve oyunculugu harikaydi. cansu dere'de hic oyunculuk bulamadım dogrusu natalya kardesimiz bile daha iyi oynamış kanımca. cansu dere'nin eşi rolündeki rum amcanın türkçesi, istanbul rumlarının türkcesine benzemiyordu. o olmamış bence. rahatısiz ediciydi.

    kostum ve dekor muhteşemdi. bir tek rahatsız eden, uzun sacli istanbullu rum palikarya lariydi. daha cok rock bardan cikmis genclere benziyorlardi. oyuncu arkadaş saçını kesmek istememiş olabilir mi diye dusunuyor insan. dekor icin hazirlanan kupa (couppe)yani at arabasi cok guzeldi. ayrica fonda kullanılan kırmızı renkler etkileyiciydi. pontosrumlarının bayragina kadar tüm detaylar birebir gerçekciydi.

    post prodüksiyon a cok caba sarfedilmis. gorsel efektler, patlama efektleri, bogazdaki eski istanbul goruntusu dijital ortamda saglanmıs. cok basarili. istanbul kanatlarımın altındaki komik goruntulere rastlamiyorsunuz.

    bence o kadar sisirilmis boş filmden sonra hem eglendiren hem gorsel olarak doyuran hem de biraz anti emperyalist mesajlar iceren guzel bir calisma. kemalist-laik tartışması gibi saçma seyler yaratmayacak kadar özenli davranılmış bazı sahnelerde. yani sakallı ve sarıklı olanlar vatan dusmanı, asker kiyafetliler vatansever gibi bir çiğlikten kaçınılmış. bu incelik güzeldi. sarikli mebuslar da vatanseverdi. yine benzer şekilde, azınlıkların hepsi türk düşmanıydı gibi bir bir izlenim de yaratmaktan özellikle kaçınılmış. azınlık olup yandım aliye yardım edenler bile var. hatta izleyicinin başta sevmedigi dimitri karakteri, yani cansu dere'nin rum eşi bile silah tüccari olmasına ragmen, osmanlıya karsı isyan eden rumları azarliyor.

    keske biraz daha cizgi roman efektleri artsaymış ve abartılsaymış. . bazı abartili sahneler havada kalmazmış boylece. cizgi roman kahramanını biraz abartmakta yarar var bence.yonetmen biraz utangac davranmıs gibi geldi bu konuda. yine de son yillarda izledigim en iyi filmlerden biri.
80 entry daha
hesabın var mı? giriş yap