9 entry daha
  • cloelia da ideal romalıdır.

    [francesco totti valla billa benim için de ideal bir romalıdır, hatta bir ara cassano için de aynı şeyleri düşünmüştüm ama real madrid 'e gitti herif, ideal romalı olmadığını gösterdi. neyse ki; mexes, chivu, montella hala takımda ve bu kategoride yani. büyüksünüz: http://www.flagsonline.it/…angrandi/roma-calcio.jpg]

    ideal romalı, lupus in fabula 'ya karşıdır, eyvallah onca entirimden sonra zaten aksini iddia etmem beklenemezdi değil mi, misyon adamıdır ideal romalı, erdemiyle anılır, yüzyıllarca destanları dillerde yaşar. ama ben bir hata mı yaptım, yoksa "adam"dan kastımın insan olduğunu anladınız mı, yahu bilmece gibi konuşuyorum farkındayım, daha rahat bırakayım dilimi; ideal romalı bir kadında da kendini gösterebilir. size bu entirimde cloeliae virtus, yani romalı cloelia 'nın erdeminden söz edeceğim;

    romalı kadınlardan octavianus augustus 'un sadık eşi augusta ve j. caesar'ın vefakar eşi calpurnia 'yı duymuşsunuzdur, sarayın hanımefendileridir bunlar, kocaları ne kadar tanrısalsa, onlar da bir o kadar tanrıça'dırlar, tanrısaldırlar. hoş augusta, yaşarken tanrıçalaşmıştır, ve tapınaklarda kendisine tapınılmıştır zaten.
    ancak cloelia adında bir romalı kadın vardır, o da ideal bir kdındır tıpkı isimlerini verdiğim iki hemcinsi gibi. ancak o saraylı değildir. o sıradan bir romalı kadındır. ancak ya biliyor musunuz, asıl ideal romalıdır ki, mevki sahibi olduğunda bile bozmaz karakterini, o içindeki miles ve agricola virtus'unu öldürmez.

    hikayemiz yıllar öncesine gidiyor; ta etrüskler'in savaşta romalıları yendiği yıllara. o etrüskler ki, roma'nın ve ideal romalı tipinin aslında özünde yer alan faktörlerden en mühimidir. ama gün gelmiş artık etrüskler, roma'dan kovulmalıdırlar. işte efendim; söz konusu savaşta romalılar yenilmişlerdir. ancak etrüskler, roma kentini tümüyle ele geçirememişlerdir. kenti çevrelemişler, tiber nehri'ni gemilerle donatmışlar ancak kenti alamamışlardır. dışarıdan yardım alamayan romalılar, açlıktan kırılmaktadırlar. ancak kenti ve kendilerini cesurca savunmaya devam etmektedirler. etrüsklerin kralı, başlarındaki o, porsinna adındaki adam barış şartları hazırlar, barış yapmaya zorlar romalıları eğer kabul ederlerse tabi şartları. tiber'in kıyısında karargah kurar ve orduyu ianiculum tepesine taşır. zira anlaşma yapılmıştır iki taraf arasında ve anlaşma gereğince bir çok esir almıştır eline porsinna, içlerinde bir çok kadın da vardır esirlerin. fakat bilmez ki içlerinden birinin, cloelia adında bakire bir romalı kadının kaçmayı planladığını. ne yapar ne eder karargahtan kaçmayı başarır ve sadece kendisini kurtarmakla kalmayıp diğer kadın tutsakları da nehir üzerinden roma'ya sağ salim götürür.

    bunu duyan porsinna, o kadar sinirlenir ki; bir kadın tutsağı tarafından böyle aşağılanmaya dayanamaz. ve romalılara şöyle haber yollar: "vos foedus rumpitis, sed si cloeliam mihi reddideritis, non modo eam incolumem servabo sed etiam ceteras feminas liberabo." yani; "siz romalılar, anlaşmayı bozdunuz. ancak tek bir şartla sizi affederim; eğer cloelia 'yı bana geri verirseniz, ona yanımda iyi bakmakla kalmayıp, geride kalmış diğer kadın tutsakları da size bırakırım."

    romalılar bu öneriyi kabul ederek cloelia'yı bu canavara verirler. cloelia hiç itiraz etmez, roma ve romalılar adına hayatını verir, gitmeyi canavara, usul usul kabul eder. anlaşma yenilenir. romalılar, bu erdemli ve cesur kadının adını hem saygıyla anmışlardır. hatta onu at üzerinde pek haşmetli bir şekilde tasvir eden bir heykeli via sacra 'ya yerleştirilmiştir.

    sadece romalı erkeklerin değil, aynı zamanda kadınlarının da ideal olanı bizlere işaret edeceği çok açık.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap