4 entry daha
  • benim içinde olmadığım tezahurat.
    zira kafasında az biraz türk, kürt, ermeni, yahudi, şu bu gibi ayrımlar olmayan insanlar için, karşıdakinin fikir hürriyetini ve can güvenliğini savunabilmek, hakkı yendiğinde arkasında durabilmek için , kimilerinin kafasındaki -kimi zaman savaşlara, kıyımlara bile sebep olmuş- bölümlemlere göre onun ırkından olmaya gerek yoktur.

    her şeyi çarpıtan, kaş yapayım derken göz çıkartan insanlardan, canını kaybetmiş bir insanın ardından bile "ab yolunda artık işimiz daha zor" diyebilenlerden, fırsatçı siyasetçilerden, kısacası çok fazla şeyden nefret ediyorum, tamam mı!

    hepimiz ermeni değiliz, hepimiz insanız.

    edit @: yine üzüldüm açıkçası, bugün girmiş olduğum bu entiri sonunda, neler neler yazılmış meğer, oysa ne garip artık şaşırmıyorum buradaki yığınların, yazılanların maksatlarıyla, yazarlarının kıvrak zekalarıyla denilmek istenenleri değil de, aslında ne görmek istedilerse onları ve görmek istediklerini de yazılmış olanlara bir şekilde çentikleyemediklerinde de, yer yer hakaretlerle yer yer oradan buradan yapılmış konuyla alakasız örneklemelerle, üzerine eleştiri getirmeye uğraştıkları yazıların özü üzerinde bilmemkaç araştırmalar takip etmişçesine, ellerine sözlük veya gözlerinin önüne tdk 'nın resmi sitesini almaya bile üşendiklerini görmeye o kadar alıştım ki. adım gibi emindim; bu entiri bol bol oylanacaktı, bol bol karşıt veya yandaş mesajlar alacaktım. ve yukarıda da değindiğim gibi; özellikle de entirilerin satır aralarına bol bol hakaretler serpiştirilecek ancak bizzat aynı kişiler "hepimiz ermeniyiz" sözüyle aslında "hepimiz insanız" manasının kast edildiğini iddia ederken, karşı fikirde bulunmuş bir sözlük yazarına yani bana bir dünya lafı da pek insaniyet namına geçirmiş olacaktı. peki ya bu nasıl insanlıktı, nasıl ermenilikti? (örneklemeleri aşağıda yapacağım.) görünen o ki; başımıza gelen felaketlerde de, alnımızın akıyla çıktığımız mücadelelerde de, bir şekilde heyecanımıza yenik düşmeden edemiyoruz. mutlaka bir ucundan pespayelik akan, sözümona pek humanist olduğunu sanan kardeşlerimizin yazılarında varılan temel nokta; "hepimiz ermeniyiz" sözüyle, "hepimiz insanız" denmeye çalışıldığıdır. şimdi önce uslup konusuna değineyim; murat belge/@jimi the kewl entirilerimden dolayı, beni eleştiren kimi karındaşlarımızın zaman zaman haklı, zaman zaman buradakine benzer bir şekilde kendi dedikleriyle çelişip bana hakaret ederek haksız olabildiğine şahit olduk. bakın bu başlıktaki -onlara göre- pek insancıl , pek derin olan bu slogan, benim yazdıklarım ve diğer karşı yazı yazanlara karşı nasıl humanistçe savunulmuş (!):

    "tüm ot beyinlilere inat,
    hepimiz hrantız, hepimiz ermeniyiz, hepimiz insanız..."
    (ot beyinliler?)

    "ermeni olmaktan gocunan kemalistlere iyi gelmeyecek slogan."
    [ermeni olmaktan gocunmak? kemalistler? iyi gelmemek?]

    "hepimiz insanız" anlamına geldiğini idrak edemeyecek milyonlarca beyin(siz)in varlığını düşündürtmüştür.
    [.. idrak edemeyecek milyonlarca beyin(siz)in varlığı?]

    "dün eylemde "hepimiz ermeniyiz" diye bağıranların kafa kağıdı mı değişti bi anda? bu kadar da salak mı olunur lan?"

    "..kelime anlamindan otesini dusunemeyen acil tibbi yardima muhtac azinligin disinda"

    "lafi gotunden "populer medya populerdir bu yuzden boktandir" diye anlayanlarin bunun gibi ciddi konular uzerine fikir yurutmek yerine zamanlarini cocuk bahcesinde harcamalari daha faydali bir hareket olacaktir."

    "sözlükteki ırkçıları / faşistleri fazlasıyla rahatsız eden slogan. "
    [örneğin ben ırkçı veya faşist miyim? kıstas nedir, hakim kimdir bu çıkarımda merak ediyorum.]

    "beyindeki nöronların çalışmaması durumu (buna halk arasında başka bir şey deniyor, ama ben kullanmayayım onu), kitlelere büyük oranda sirayet ederse, o kitleye mensup kişilere lâf anlatmak çekilmez bir hal alır, .."
    [eleştiride bulunanların beyinlerindeki nöronların çalışıp çalışmadığı bile kontrol edilmiş.]

    evet şu ana kadar yazılanlar içinden yaptığım bu özel derlemede, karşı fikre ve o fikirdekilere pek insanca yapılmış değerlendirmeleri okudunuz. ne güzel değil mi, "hepimiz ermeniyiz" sloganı, amaçlandığı noktada pek ulvi, pek his dolu, pek tepki dolu hatta pek yerinde olabilir. insanlar bir heyecanla, kalplerindeki acıyla bir şeyler söylemiş olabilirler. ve bu sloganın bu haliyle doğru mu yoksa yanlış mı olduğu konusu başlı başına muallaktadır. zira mutlak bilginin olup olmadığı, varsa da neye göre insanlar arasında belli bir dille açıklanabileceği zaten tartışma konusudur. yani slogan subjektif açımlamalarla atılacak, algılanacak, benimsenecek ya da tam tersi noktada kimi çekincelerle reddedilecektir. bu çok doğaldır. ve ben de bir şekilde bir tarafta kendime yer edinmişim, demişim ki; "..karşıdakinin fikir hürriyetini ve can güvenliğini savunabilmek, hakkı yendiğinde arkasında durabilmek için , ... onun ırkından olmaya gerek yoktur." yani birikim ve görgülerim gereğince vardığım bu noktanın karakteristiğinde, ne bir ot beyinlilik, ne ermeni olmaktan gocunan bir kemalistlik, söz konusu ifadenin "hepimiz insanız" anlamına geldiğini idrak edemeyecek derecede bir beyinsizlik, "hepimiz ermeniyiz" diye bağıranların kafa kağıdının değiştiğini düşünecek kadar bir salaklık, ne bir ırkçılık veya faşistlik, ne kelime anlamindan otesini dusunemeyen acil tibbi yardima muhtaclik durumu, ne de beynimdeki nöronların çalışmaması durumu söz konusudur. mühim olan şey; iki gündür kanımızı donduran ve ciğerimizi yakan, fikirlerinden ve hatta ırkından (tdk 'nin sözlüğünde ırk kelimesinin birinci anlamı şudur: "kalıtımsal olarak ortak fiziksel ve fizyolojik özelliklere sahip insanlar topluluğu" /http://www.tdk.gov.tr/…f4376734bed947cde&kelime=ırk yani ırk kelimesinin manasını yerinde kullanmışım değil mi, birazcık araştırsanız hiç gerek olmayacaktı böylesine sofistliğe.) ötürü canından olan, arkada sevenlerini gözü yaşlı bırakan hrant dink 'in başına gelen bu adiliği, cinayeti makul karşılamazken, tıpkı bu cinayeti işleyen veya türlü türlü sitelerde en azından bu cinayeti bir şenlik havasında kutlayan "o" kişilerin, karşı fikre olan tahammülsüzlüğünü, lümpenliğini kendinize yakıştırabilecek misiniz, merak ediyorum. bırakın herkes istediğini söyleyebilsin, neden hakaret ediyoruz karşı tarafa. madem "hepiniz ermenisiniz" yani ezilen birilerinin haklarını savunuyorsunuz, "onların başına bir şeyler gelecekse bizim de gelsin, biz onlarız, biz onlarlayız." mesajını vermeye çabalıyorsunuz, o halde neden siz de karşı fikirde olanlara -sizce- tıpkı ermenilere yapıldığı gibi, saldırıyla, hakaretle yaklaşıyorsunuz?

    "hepimiz insanız" derken işte biraz da bu inceliğin gerekliliğinden bahsediyordum. yoksa sadece ermenilerin değil, başı dara düşen, haksızlığa uğrayan herkesin yanında olabilmek, ona el uzatabilmek, göğüs gerebilmektir insanlığın ta kendisi.

    artık iş iyice zıvanadan çıkmıştır; "ben ne kadar türksem o kadar ermeniyim, o kadar kürtüm bu topraklarda." gibisinden sözler sarf edilir olmuş, bu ifadenin neresinden tutulabilir, kafalarda hala türklük, kürtlük, ermenilik kıstasları duruyor, ve hala aslında ayrımcılık yapmadıklarını söylemeye çalışırlarken, satır aralarında farkında olmadan ayrımcılığın en kabasını yapıyorlar.

    ayrıca allah aşkına şu ifadeye bir bakın: "neyin altından ne anlam çıkarsam da saçmalasam diye çırpınanlar için günlerdir olay olmuş bir slogan bu. tamam ulan ben ermeniyim siz değilsiniz! rahatladınız mı amına koyim? derdimiz neydi ne oldu amına koyim!" şimdi bu çocuk ermeni olsa ne olur, olmasa ne olur? bu kişinin verdiğini sandığı destek olsa ne olur olmasa ne olur..?

    bu slogana inanmıyorum, bu sloganı atanların 2 hafta içinde her şeyi unutacaklarını da biliyorum, zira jan kott 'ın dediği gibi; "absürd'ün başlangıç noktası; prometheus'un insanlığa aklı ve kör umudu verişidir." yani ben diyorum ki; 2007'de, odamda; insan kadar akletme, insan kadar kör umut var.

    ama yine de bu sloganın -samimi olarak- arkasındakilerinin de umutlarını yitirmemeleri dileğiyle.
621 entry daha
hesabın var mı? giriş yap