4 entry daha
  • efendim şimdi hemen bir yanlıs anlamayı ortadan kaldıralım. burada ve emre itaatsizlik başlıklarında * sanıldığı gibi "emre itaatsizlikte ısrar" emre itaatsizlik suçunda ısrar değildir. bu askeri suçların yanlış adlandırılmaları nedeniyle hata oluşmuştur. aslı şöyledir:

    askeri ortamda komutanın astına askerliği ilgilendiren konuda yapmasını söylediği şeye emir denir. eğer ast emri götünden anlar da hata yaparsa buna emre itaatsizlik denir. emre tamamen karşı çıkar da yapmayayı seçerse buna da emre itaatsizlikte ısrar denir.
    örneklersek:

    1. olay:

    teğmen: kardeş bak nöbetini tam burada tutacaksın. na bu tarafı gözetleyeceksin.
    er: emredersiniz komutanım.
    sonuç: asker nöbeti 30 metre ileride alakasız bir noktaya gözlerini dikmiş şekilde tutar halde yakalanır. azar işitir büyük olasılıkla. suçu emre itaatsizliktir. çünkü nöbet emrini yerine getirmektedir. ama sıçış vardır.

    2. olay:

    teğmen: kardeş bak nöbetini tam burada tutacaksın. na bu tarafı gözetleyeceksin.
    er: siktir lan şafak demiş cart curt. hala nöbet mi tutacam ben. anam bekler evde nişanlımla telefonda kavga ettim zaten. git başımdan.
    sonuç: aserkin suçu emre itaatsizlikte ısrardır. büyük olasılıkla hoş görülmez. disiplin koğuşuna atılır. askeri mahkemeye gidip oradan alacağı ceza ile hapis bile yatabilir. bu olay savaş anında yaşanırsa cezası infazdır.
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap