2 entry daha
  • bu politikanın sonucu bazı icraatla ilgili bazı konu başlıkları:

    - bakanlığa ilk beşir atalay'ın getirilmesi düşünüldü. cumhuriyet karşıtı olduğu gerekçesiyle yök tarafından görevinden alınmış bir eski akademisyenin bakan olması cumhurbaşkanınca engellendi.

    - bakanlığa erkan mumcu atandı. mumcu, gürüz kavgası erkan mumcu'yu bakanlıktan etti.

    - çantasız eğitim gündeme geldi. sonra gündemden çıktı.

    - bakanlığa hüseyin çelik getirildi.

    - hüseyin çelik'in tarikat bağlantıları gündeme geldi. gündemden çıktı.

    - çantasız eğitim gündeme geldi. gündemden çıktı.

    - ilköğretimde sınıfta kalma kaldırıldı. disiplin yönetmeliği kaldırıldı.

    - fen lisesi var neden sosyal lisesi yok sorusu soruldu. ve sosyal bilimler lisesi açıldı.

    - üniversitelerle kavga gündeme geldi. hala gündemde.

    - okullarda bedava kitaplar dağıtıldı. kitapların modern hayata aykırı içeriği ve başbakanın resmini taşıması tartışma yarattı.

    - ösym'nin, meb'e bağlanması istendi. gerçekleşmedi.

    - yurtdışına gönderilecek resmi-buslu öğrencilerin seçiminde mülakat getirildi. mülakat mahkemelik oldu. yargıdan döndü.

    - anadolu ve fen liselerine öğretmen atanmasında yüksek lisans ve doktoranın avantaj sağlaması kaldırıldı. mülakat getirildi.

    - milli eğitim şurası siyasal bir gösteriye dönüştürüldü. bilim camiası dışlandı.

    - yök'ün meb'e bağlanması için meb.gov.tr'de anket yapıldı.

    - aynı sitede üniversitelerde türbanı serbest bırakalım mı anketi yapıldı.

    - yeni açılacak üniversitelerin kurucu rektörlerinin atanmasının meb tarafından yapılması için hükümet harekete geçti. yök - meb kavgası alevlendi.

    - uzman ve baş öğretmenlik kavramları getirildi. uzman ve baş öğretmenlik için maliyenin belirlediği kadar kontenjan ayrıldı. bu kontenjanlara öğretmen yerleştirilmesi için kbys isimli bir sınav oluşturuldu. sınava önce 2 yıllık okul mezunu öğretmenler alınmadı. yargı kararı sonrasında onlar için ayrı bir sınav yapıldı. belli standartları sağlayan öğretmenler yerine sıralama ile uzman ve baş öğretmen seçilmesi tepkiler doğurdu.

    - liselerde uyuşturucu, cinsel istismar ve şiddet olaylarına dair videolar internete taşındı. bu konuda bakanlık, olayların önüne geçmek yerine, cep telefonlarını okullarda yasakladı. cep telefonu ile kayıt yapan öğrenciler hakkında örgün eğitimden uzaklaştırma gibi çok ağır cezalar getirildi. böylece akp iktidarı meb bünyesi içinde böyle olayların olmasını değil, yayınlanmasını engellemeyi seçti.

    - kpss'ye alan bilgisinin de girmesi söz konusu oldu. alan içeriğinin ne olduğu net olmadığı için öğretmen adayları arasında endişe yarattı. meb ösym'nin kpss sınavından başka bir de alan sınavı yapacağını açıkladı.

    - öğretmen atamalarının kpss puanlarıyla yapılacağı açıklandı. ancak, ösym merkezi atama yapmak üzereyken, atamaları meb'in yapacağı duyuruldu. birden fazla atama sırasında sorun çıktığı için atamalar tekrar edildi.

    - 35 civarında ülkenin katıldığı timms ve pirls fen ve matematik sınavlarında ülkemiz son sıralarda yer aldı. buna çözüm olarak bakanlık, bu iki sınavdan en yüksek puanları alan iki ülkeden eğitim programlarını ithal ederek, ilköğretimdeki tüm müfredatı değiştirdi. program değerlendirme çalışmaları yapılarak düzenlemeler yapılması bilimsel olarak uygunken, eski programı çöpe at, yeni sisteme başla mantığı esas alındı.

    - 100 temel eser belirlendi. bu konuda da kamuoyunda gerginlik yaşandı. eserlerin çevirilerinin dini ögeler taşıması tartışma yarattı. (bkz: dini bütün pinokyo)

    - milli eğitim bakanı 2009 yılında uygulanmak üzere (2007 kasımda seçim var) anadolu liselerine girişte oks'nin kullanılmayacağını duyurdu. bakana göre, öğrencilerin notları bu işte kullanılacak. öğretmenlerin not verirken ne ölçüde obtejtif ve güvenilir oldukları da göz önüne alınırsa, bu karar bir hayli tartışılacaktır. fen liselerine giriş için ise oks devam edecekmiş. yalnız sınavın biçimi değişecekmiş.

    - fen liselerine girişte kullanılacak oks sınavına giriş için ön koşul olarak, okul notlarına dayalı bir baraj uygulaması gündeme geldi. bu şekilde 800000 olan oks'ye başvuru sayısını 50000'e çekmek hedefleniyormuş. peki neden? her isteyen sınava girse ne olacak? şu olacak: çuvalla öğrenci sıfır çekecek. bakana eleştri yağacak. bu not barajına takılacak öğrencilerin sınava girmesi engellenirse, sıfır çeken sayısı çok azalacak ve görüntü daha iyi olacak.

    (kasaturasız rambo'ya katkıları için teşekkürler.)
362 entry daha
hesabın var mı? giriş yap