6 entry daha
  • 2020 yılında bile halen ne kadar önemli ve gerekli olduklarını tekrar kanıtlamış oldular.

    geçen günlerde, linkin park'ın ölen vokalisti chester benington'ın ilk gruplardan biri olan grey daze grubu, chester'ın vokal kayıtlarını raflardan çıkarıp albüm yayınladılar.

    çok büyük ses getirmesi gerekirdi ama popüler bir plak firması ile anlaşmadıkları için sıradan bir albümmüş gibi piyasada muamele gördü. korsan sitelerinde bile çok düşük hitlerde seyir gösteriyor.

    bu tür ölmüş ikonik sanatçıların kıyıda köşede kalmış eski parçaları normalde daha çok ses getirir. nirvana'nın best of albümleri bile halen milyonlar satıyor.

    peki chester'ın grey daze'e bağlı albümü bomba etkisi göstermesi gerekirken neden cılız kaldı?

    (bkz: pr)

    plak firmalarının asıl mahareti albümü yayınlaması değil; reklamını yapmasıdır, tv kanallarında kliplerini yayınlatmasıdır, popüler radyolarda defalarca çaldırmasıdır, ünlü köşeyazarlarına yazı yazdırmasıdır, müzik kanallarının top 10 listesine sizi başka yöntemlerle ilk 10'a sokmasıdır.

    peki bu döngünün içinde firmanın karı ne? firmalar ağır kontratlarla her zaman sanatçılardan daha fazla para kazanır.

    albüm gelirinin en az %50'sini alır. konserlerden yüzdelik alır. elinize makarna alıp tv'de makarna firmasının reklamını yapsanız ondan bile yüzdelik alır. "bu şartlara bağlı kalarak bizim firmanın etiketiyle 5 yıl içinde en az 3 albüm daha çıkarmanız gerek" diyebilir.

    değeri bilinmeyen gruplar dediğiniz gruplar yüksek ihtimal bu kontratları imzalamamıştır.

    arkanızda kuvvetli bir plak firması yoksa chester benington'ı grubunuza vokal yapsanız dahi yine para etmez.

    şaşkınlık editi: 20 gün içinde neler döndü bilmiyorum ama korsan sitelerde bile rağbet görmeyen albüm şu an amerika'da 3. sıraya yükseldi.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap