6 entry daha
  • baharla birlikte tabiat yemyeşil olur, parklarda bahçelerde ve saksılarda rengarenk çiçekler açar. bu çiçeklerin bazılarını tanırız ve isimlerini de biliriz. unutmabeni çiçeği de böyle bir bitki işte. onu mutlaka her yerde görmüşsünüzdür. fakat ismini bilmiyorsunuzdur.

    unutma beni çiçeği, 50cm'ye kadar uzayan, çok güzel görünümlü bir bahar bitkisidir. soğuğu hiç sevmediği için, amerika, asya ve avrupa'nın ılıman bölgelerinde yetişir. ayrıca ülkemizin sıcak ve ılık bölgeleriyle avustralya ve çevresinde de unutmabeniler görülür (az önce, "onu mutlaka her yerde görmüşsünüzdür" diyen yalancı çıktı) . türkiye'de akdeniz, ege ve marmara bölgelerinde unutmabeniler, özellikle park-bahçe süslemesinde kullanılır.

    unutmabeni, mavi, beyaz ve pembe çiçekler açar. bitkinin yaprakları minik bir farenin kulaklarına benzer. çiçekler ise harikülade güzelliktedir. hatta mavi rengin çok canlı bir tonu tarif edileceği zaman şöyle söylenir: "unutmabeni mavisi" .

    unutmabeniler, tohumla ekilerek çoğalırlar. ama tohumları o kadar hafiftir ki, yaklaşık 500 unutmabeni tohumu, ancak bir gram ağırlığındadır.

    kaynak: resimli eğlenceli çocuk ansiklopedisi *

    (bkz: http://img.blogcu.com/…loads/avatars/24887_2462.jpg)

    bir soru: unutmabeni çiçeğinin adı neden "unutmabeni" olmuş? bilmiyorum. her türkünün bir hikayesi olan memleketimde, bunun da mutlaka bir hikayesi vardır.

    bir çiçeğin adı. * *
34 entry daha
hesabın var mı? giriş yap