1 entry daha
  • 18 mayıs 1991 yılında anatoly artsebarsky ve helen sharman ile birlikte uzaya fırlatılan kozmonot.

    dönemin sscb devleti maddi imkansızlıklar içinde kozmonotlarını uzaya göndermiş göndermesine de kozmonotları geri getirecek parayı bulamamıştır. üstüne üstlük aralık 1991 yılında sscb'nin dağılıp rusya'nın kurulması o süreçte kozmonotların iyiden iyiye uzayda unutulmasına neden olmuştur.

    18 mayıs 1991 yılında gittiği uzaydan 25 mart 1992 yılında dönebilmeyi başarmıştır. onun uzayda olduğu süre içinde yaşadığı ülkenin ismi rusya olarak değişmiş, doğduğu leningrad şehrinin ismi st. petersburg olarak değişmiş ve uzaya fırlatıldığı baikonur fırlatma üssü de artık kazakistan toprağı olmuştur.

    311 gün boyunca uzayda kalan sergei krikalev, 2015 yılına kadar uzayda en uzun süre kalan insan ünvanına sahipti. 311 günün ardından dünyaya iniş yaptığında kendisini soyuz mekiğinden 4 kişi çıkarabilmişti. uzun süre uzayda kalmanın zararı olarak vücudu yer çekimi karşısında tepki verememekte ve yürümekte zorlanmaktaydı.

    yer çekimine alışması haftalar almış, sağlığına yeniden kavuşması ise ayları bulmuştu. iyileştikten sonra ise uzaya yeniden gitti. 2007 yılında emekli olan sergei, hayatı boyunca toplamda 803 gün uzayda kalmayı başardı ve bu alanda da hatrı sayılır bir başarı elde etti.

    rusların bir çoğu bu adamı halen tanımamakta. onlar yuri gagarin'i bir halk kahramanı olarak göre dursunlar sergei krikalev gerçekten muazzam bir adam, muazzam bir irade.

    sergei indikten sonra basın mensuplarının giderken başka geldiğinde başka bir dünya ile karşılaştın ne diyeceksin şeklinde sordukları soruya ise uzayda dünyanın bütün renklerini görme fırsatını yakaladım önemli olan bu diye cevap vermiştir.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap