2 entry daha
  • almanya'yi 79. oskar toreninde yabanci film dalinda temsil edecek olan 2006 yapimi florian henckel von donnersmarck'in yazdigi ve yonettigi film. almanya film odulleri toreninde 11 dalda aday olarak bu torene ait bir rekoru kiran ve bu adayliklardan 7 sini odulle susleyen the life of others (baskalarinin hayatlari) oskar'in pan's labyrinthle birlikte en buyuk adaylarindan birisi bence.

    aslen basarili ve rejime baskaldirmayip onunla gidecegi yere kadar yasamaya calisan oyun yazari georg dreyman (sebastian koch), basarili ve taninmis sevgilisi christa-maria sieland'la (martina gedeck) olabildigince kimsenin hayatina karismadan yasamaya calismaktadirlar. kodaman kultur bakaninin maria'ya olan ilgisi neticesinde guvenlik bakanliginin ve akabinde sert, goreve tamamen bagli sorgu yuzbasisi gerd wiesler'in (ulrich muhe) olaya karismasiyla bu ikilinin -ozellikle de dreyman'in hayati- hayatlari hic arzu etmedikleri bir hale burunur. 1980 lerin dogu almanyasinda baskici sosyalist rejim altinda birkac insanin durduk yere hayatlarinin kesismesi sonucu ozel hayatin gizliligi, dostluk, baskaldiri, gorev, vatan sevgisi, politika ve ask konusunda ilginclikler sunan basarili bir tarihi kesit sunar film bizlere.

    --- spoiler ---

    romantizm konusunda asiriya kacip sulandirmayan, dramatik, epik bir film karsimizdaki. ana temanin aslen bir kabuk gibi kullanildigi ve yan temalariyla cok guclu seyler sunan film, bir insanin (ulrich muhe) ne kadar goreve bagli olursa olsun bir sekilde dogrulari gormeye baslamasiyla birlikte sayet icinde varsa dogrunun yaninda yer alacagini anlatmakta. bunu yaparken de ulrich muhe'nin muthis oyunculugunu atlamamak gerek. amenden hatirlayacagimiz oyuncu yine bu filmde cok farkli bir karakterle karsimiza cikiyor. onunla beraber baskalarinin hayatlarina dahil ve gerektiginde mudahil olup, onunla birlikte degisim gecirip, onunla agliyoruz.

    --- spoiler ---

    2 saati asan suresine ragmen insani bogmayan, muzikleriyle agirligini basarili bir sekilde birlestiren ve hicbir seyi civitmadan anlatmaya calisan film, sonuna dogru rahatlikla duygu somurusune gidebilecekken bunun yerine gayet mantikli secimler yapmakta ve basindan beri suregelen gercekciligini devam ettirmekte. butun bunlarin neticesinde denilebilir ki alman film endustrisi dikkatle takip edilesidir.

    http://www.imdb.com/title/tt0405094/ adresinden daha ayrintili bilgi alinabilir.
607 entry daha
hesabın var mı? giriş yap