2 entry daha
  • gecen gece cay versiyonunu gerceklestirdigim hadise. sunca yillik laptop kullanicisiyim, ve bu kullanim surecine mutlaka cay eslik ediyor olur, bir kere bilgisayarla cayi bulusturmuslugum olmamisti. her seyin bir ilki varmis meger, bardagi tam kavrayamamak neticesiyle sicak ve sekerli cay laptopun klavyesine dokuluverdi. su anda bilgisayarim end tusunun ve sol mousepad dugmesinin tutukluk yapmasi disinda sorunsuz calisiyor (tu tu tu diye tukuruk sacasim var ekrana). ola ki basina bu elim kaza gelen arkadaslar (benim gibi) caresizlik icinde buraya bakar, melul melul yatmakta olan bilgisayarlarinin kaderinin ne olacagini kestirmek ister diye neler yaptigimi yazayim. siz de "hiyaaaaaaaa! laptopuma cay/kahve/su doktum napcam simdiiii?" diye evdeki diger bir bilgisayardan bu basliga girdiniz ya da arkadasiniza telefon edip "sozluge bak bakalim ne yapmak lazimmis?" diye sorduysaniz yardimci olabilir.

    benim bilgisayar aninda kendini kapatti zaten de bu iyiye mi kotuye mi isaretti anlamadim. bilgisayar kendisini kapatmazsa aninda kapatin. panik halinde bilgisayari basasagi cevirip hafifce salladim (vaktiyle bir ofis arkadasim su doktugunde oyle yapmisti ve bilgisayari bozulmamisti, otomatik emulasyon) ve o arada pilini cikardim. burada onemli olan sanirim bilgisayar klavyesi yere bakacak sekilde tutmak. gerci benim bilgisayarin on tarafindan falan da cay suzuluyordu. kagit havluyu hala asagi bakan bilgisayarin uzerinde guzelce gezdirerek siviyi mumkun oldugu kadar emdirmeye calisin. sonra bilgisayariniz hala basasagi vaziyetteyken sac kurutma makinanizi dusuk/soguk ayarda bilgisayar uzerinde gezdirin, cok yakindan degil ama. su asamada ne kadar cok sivinin bilgisayari terketmesini saglarsaniz sonraki kurumayi bekleme sureciniz o kadar kisalir.

    sonra bilgisayari basasagi vaziyette birakin, pil ve adaptoru hic baglamayin. "acaba calisacak mi, cok merak ediyorum, cok kaygiliyim, en son yedeklemeyi 2 ay once yaptim, neler neler gidecek bilgisayar olurse, ya yeni bilgisayar alacak param da yok ne yaparim, of, tuh, uhu uhu..." diyen ic sesinize ve acma kapama dugmesine yonelmeye cok istekli parmaginiza "hot!" deyin. kaygilariniz cok gercek, evet, ama bilgisayar tamamen kurumadan acmaya kalkarsaniz aslinda kurtulacak bir bilgisayari kendi ellerinizle oldurebilirsiniz. sabir sabir ya sabir arkadaslar, disari cikin, bir grad student party'e falan gidip dans edin, icin, bilgisayarinizi unutun.

    "ee, ne zaman deneyebilirim bilgisayari?" diye soruyorsunuz tabii. bu tamamen bulundugunuz ortamin nem oranina bagli. mesela benim evde kisa sayilmayacak saclarim bir saat icinde kurur, havlular hic islak kalmaz, kuru bir ortam. bu evde bir gecede tamamen buharlasan bilgisayar ici cayi istanbul'daki evimizde kafadan iki uc gunde anca kururdu herhalde.

    bilgisayarin tamamen kuru olduguna kanaat getirdiginizde acmayi deneyin. ben pilini takmadan direk adaptoru baglayarak denedim, ama belki de bu daha kotu bir fikirdi belki de hicbir sey farketmezdi, bilmiyorum.

    netice itibariyle, umidinizi kaybetmeyin, musterih olun. gerekirse ee okuyan arkadaslariniza telefon acip "bisi olmaz di mii?" diye teselli dilenin. gonul ister ki bilgisayara sivi dokulmesin. ama laptopa dokulen sivilar otomatikman bilgisayar icin olumcul degil. ilk mudahale onemli.

    alakali olarak (bkz: sizin hic bilgisayariniz oldu mu)
57 entry daha
hesabın var mı? giriş yap