28890 entry daha
  • geçmişte, santorini adasındaki volkanın patladığını biliyoruz. ve bu patlama çok büyük ölçekte iklim değişikliklerine sebep olmuş.

    yapılan ağaç halkaları analizlerinde mö. 1600 civarlarında büyük çaplı bir kuralık yaşandığı anlaşılıyor. volkan patlamsıyla gökyüzünü kül tabakası kaplamış olmalı.

    işin asıl ilginç olan kısmı bu senaryonunun kutsal kitaplarda anlatılan musa peygamber hikayesiyle uyuşuyor olması. kitaplardaki anlatılanların genel çerçesi şöyle: firavun , musa ile mücadeleye girer ve tanrının azabı mısır'ı vurur; nil kan akar, balıklar ölür, kurbağalar her tarfı işgal eder ve salgın hastalıklar yayılır. bir de mısır'ı vuran kıtlık var tabi.

    yapılan araştırmalarda nil vadisi'nde volkanik taşlar bulundu. ve bunların santorini'den geldiği anlaşıldı. muhtemelen; volkan patlaması ile küller mısır'a kadar ulaşıp havayı kapladı ve iklim sert şekilde bozuldu. yine bu küller yağış ile; mısır'ın göllerini, nil'i, kızıl deniz'i hem kızıla boyadı hem de taşıdığı sülfür ile zehirledi. sülfürlü sudaki balıklar öldü, kurbağalar zehili sulardan kaçıp etrafa yayıldı, salgın mikroplarını taşıdı.

    tabiki yüzde yüz bunlar olmuştur diyemeyiz. ama mısır yıllıklarında aynı dönemde benzer sıkıntıların yaşandığının yazıldığını da düşününce iş komplo teorisinden öte bir gerçeklik kazanıyor.

    daha fazlası için; egypt's unexplained files belgesel serisi ve wikipedia, minos patlaması maddesi.
12726 entry daha
hesabın var mı? giriş yap