14 entry daha
  • henley global'in yaptırdığı çalışmaya göre dünya üzerinde sayıları 52'yi bulmaktadır. (bkz: http://www.henleyglobal.com/visa_restrictions.htm)

    şimdi biraz da bölgelere göre inceleyelim bu durumu:

    avrupa

    bu kıtada her ülke türkiye vatandaşlarına vize uygulamakta, sabahın 5'inde konsolosluk kapısına dikmekte, doğmamış çocuğunuza hayat sigortası'ndan tutun da cennetteki dupleks villanızın tapu senedine kadar binbir türlü eziyet verici belge istemekte ve hatta çoğu zaman da bu belgeleri suratınıza fırlatıp vizeyi vermemektedir. mazoşist olanlar, bolca fotokopi ve noter tasdiki yaptırmayı sevenler için birebirdir - geri kalanlar pas geçebilir. arnavutluk, bosna hersek, makedonya, moldavya gibi bazı gariban güneydoğu avrupa ülkeleri bunun dışındadır, bu ülkelere vizesiz girilebilir, keyif çatılabilir.

    kafkasya

    bu bölgede azerbaycan ve gürcistan'a elimizi kolumuzu sallayarak girebilirken, rusya'dan vize almak gerekiyor - ermenistan içinse hem vize lazım (denemedim ama herhalde vizeyi verirken karşılığında oniki parmak bağırsağınızı da istiyorlardır, öylesi zor olsa gerek) hem de transit geçecek bir ülke, zira malum kara sınırı kapalı.

    ortadoğu ve kuzey afrika

    kuzey afrika'nın egzotik yöreleri tunus ve fas vize istemezken; lübnan, ürdün, umman, bahreyn gibi ülkelere giriş için önceden vize almak yerine havaalanında ayakbastı ödeyip şak diye vize alabilirsiniz. katar ve bae gibi ülkelerde de kaldığınız turistik otel veya uçtuğunuz milli havayolu sayesinde formalite şeklinde kolay bir vize alabilirsiniz.

    iran, ilginç bir şekilde dünya üzerinde neredeyse bir tek türkiye'ye vize uygulamamaktadır. kolayca geçebilirsiniz sınırı.

    suudi arabistan, yemen, libya gibi bölgenin nispeten otokratik ülkeleri vize ister bizden - elin avrupalısına kolayca 'buyur geç' diyen israil ve misir da bizden çatır çatır vize istemekte, hem de verirken adamı, avrupa ülkeleri kadar olmasa da, süründürmektedir.

    güney afrika

    bölgenin açık arayla en gelişmiş ülkesi güney afrika cumhuriyeti türkleri 30 günlüğüne vizesiz kabul ederken, malawi, burundi, lesotho gibi ortalama bir türkün bırakın göç etmeyi, haritada dahi gösteremeyeceği ülkelerin hepsi türkiye vatandaşlarından vize istemektedir. tabi ankara'da lesotho büyükelçiliği var midir, o vize nereden alınır belli değil. turizme bel bağlamış swaziland ve mozambik ise türklere parayı verdikten sonra havalimanında vize çıkartıp büyür geç demektedir.

    orta-batı afrika

    dünyadaki vize uygulamalarının ne kadar abuk olabileceğinin kanıtıdır bu bölge. tüm dünyanın en fakir coğrafi bölgeleri arasında yer alan, her yıl katılımcıları arasında türkiye'nin de bulunduğu nice uluslarüstü organizasyondan insani yardım alan bu bölgede, üç dört istisna dışında****, türkiye vatandaşlarından vize istemeyen yoktur.

    kuzey amerika

    bu bölgede masallah her ülke türkiye'ye vize uygular - hele hele abd vizesi alması dillere destandır. ama pek de ilginçtir bu amerikalılar, gözlerinin tuttuğu tiplere masallah oturma izni gibi 10 yıllık çoklu girişli (30-90 gün ikamet süreli) vizeyi şak diye verivermektedir.

    güney amerika

    bu bölge türklere en iyi davranan bölgedir. amerikalılara, avustralyalılara dahi vize uygulayan brezilya dahi türklere vize uygulamamakta, türkiye cumhuriyeti vatandaşları peru ve paraguay dışındaki bütün bölge ülkelerine vizesiz girebilmektedir.

    uzakdoğu

    bu bölge de vize konusunda türkleri rahat ettiren bölgelerdendir. japonya, güney kore, hong kong , singapur, malezya, tayland gibi bölgenin en varlıklı ülkeleri türklerden vize istemez. kamboçya, laos, nepal, sri lanka gibi ülkeler de girişte ayakbastı parası alır sadece.

    vietnam ve çin gibi ülkeler ise türkiye'den vize ister, ama en azından bu ülkelerin dünyada herkesten vize istediğini düşününce çok ağırınıza gitmez bu uygulama.

    bu bölgede bütün gelişmiş dünya ülkelerine kapıyı ardına kadar açıp türklerden vize isteyen tek ülkeler tayvan, endonezya ve brunei gibi ticaret-turizm cenneti gelişmekte olan ülkeler ve avustralya, yeni zelanda gibi gelişmiş ülkelerdir.
107 entry daha
hesabın var mı? giriş yap