6 entry daha
  • bilindiği üzere, kalp denilince iki şey anlaşılır. ilki, fiziki olarak, sol göğsümüzde bulunan kozalak biçimli organdır ki, buna kalb-i sanevberi veya yürek denilir. bunun hasta olması halinde müracaat edilecek tabipler bellidir. bu konumuz dışında.

    mevzubahis olan "kalp", işte o yukarıdaki maddi organın yardım ve yataklık yaptığı nurdan kuvvettir ki, buna kalb-i hakiki veya gönül adı verilir. işte bu kalbin hasta olması çok büyük bir sıkıntıdır. nitekim bütün semavi dinler de, şöyle veya böyle, o kalb-i hakikinin hastalıklardan kurtulması ve o şekilde kalması için çabalamıştır.

    peki nedir bu hastalık; kalbin sahibinden başkasına tutulması, bağlanması, nefsine tâbi olmasıdır. bu hal, bakara suresinin onuncu ayetinde mealen; "kalplerinde hastalık vardır (şek ve nifak)" şeklinde bildirilir. öyle olur ki, bu hastalık sonsuz ölüme, bitmek tükenmez azaplara sürüklediği halde, o kalbin sahibi bu hastalıktan kurtulmayı hiç düşünmez. dolayısıyla bu marazı gidermeye çalışmak, en az beden arızalarını gidermeye çalışmak kadar önemlidir. çünki kalbin islamiyete teslim olması için bozuk olmaması, manevi hastalığı bulunmaması lazımdır.

    kalb hasta ve bozuk olunca, kalbin inanması için, akıl ile düşünmek, incelemek gerekir. mesela safrası bozuk kimse yemeklerin tadını alamaz, her şey ona acı gelir. şeker gibi bir şeyin tatlı olduğunu ona anlatmak, bin dereden su getirmek lazım olur. fakat safra hastalıktan kurtulunca, bunlarla uğraşmaya lüzum kalmaz.

    insanlarda bulunan nefs-i emmare, tabiatı gereği din bilgilerine inanmak istemez. bunun için islamiyete uymak, nefse acı gelmektedir. kalp ise, yaratılışında temizdir. fakat, nefsin islamiyete uymak istememesi hastalığı, kalbe sirayet ederek, kalb de islamiyete uymak istemez. islamiyete inanıyor ise de, uyması acı gelmektedir. islamiyetin doğruluğunu isbat için, ne kadar uğraşılırsa uğraşılsın, hasta olan kalpte buna yakîn hasıl olması, çok güç olur. kalb, şu üç düşmanın (nefis, şeytan, kötü arkadaş) şerrinden, hücumundan kurtulunca, tasfiye bulur, yani haramları sevmek hastalığından kurtulur. allah sevgisi, kendiliğinden oraya yerleşir. suyu boşalan şişeye havanın dolması gibi olur. bir kimse, nefislerinin esiri olmuş olan insanlardan uzaklaşırsa ve nefsi "tezkiye" olursa, yani inkar etme hastalığından kurtulursa, içerideki ve dışarıdaki düşmanlardan kalbe hastalık gelmez. mevcut hastalık da, islamiyete uyarak ve istigfar okuyarak tasfiye edilince, kalp hakiki imana kavuşur. buna kavuşmanın en etkili yolu da, daha evvel nefsini tezkiye etmiş birisine tabi olmaktır (sohbetle veya en azından kitaplarını okuyarak).
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap