6 entry daha
  • 1997’de deep blue isimli bilgisayarın, 6 kez dünya şampiyonu olan büyükusta garry kasparov’u yenmesi, büyük bir etki yaratmıştı. stockfish isimli satranç motoru ise son 7 sezonun 5’ini kazanarak 2017 yılına kadar çok başarılı oldu. ancak 2017 yılında alpha-zero isimli yapay zeka uygulaması 100 maçın 72’sinde berabere kaldığı stockfish’i 28 kez yenmeyi başardı ve hiç yenilmedi. alpha-zero’ya sadece temel satranç kuralları öğretildi ve kendi kendine oynayarak elde ettiği sonuçlarla satrancını geliştirdi.
    norbert wiener, 1961 yılında cybernetics kitabının 2. sürümü’nü yayınladı. 1948’deki ilk kitabın güncellenmiş içeriğiyle birlikte, 2 yeni bölüm daha vardı bu sürümde. bu bölümlerden ikincisinde; (on learning and self-producing machines)
    "... this time, it does not play against an opponent, but examines all the previous games which it has recorded on its memory to determine what weighting of the different evaluations of the worth of pieces, command, mobility, and the like, will conduce most to winning." diyerek wiener aslında 56 yıl önce alpha-zero’nun çalışma şeklini tarif etmişti. (kendi ödevimden alıntıdır)
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap