1134 entry daha
  • neler donmus serhat yaa... haha

    2.5 yil once ayrildigim ve ozledigim guzel ulkem.

    ısini kaybeden ve maddi olarak zor duruma dusen arkadaslari tenzih ederim, bunun disinda su an dunyada korona acisindan en iyi 5-10 ulkeden birinde yasiyorsunuz. japonya'da, ki cin'den sonra vaka cikan ilk ulke, bugun itibariyle toplamda 185,000 test yapildi ve biz evinde olu bulunan insanlarin haberlerini okuyoruz. canberra'nin en buyuk patoloji laboroatuarinda calisan arkadasimdan hergun haberleri aliyorum. kiz ilk haftalar pazar gunu bile gece 11'lere kadar iste kaliyordu, su anda hem is yuku dustu, hem de yeni calisan aldilar. "winter is coming" gibi bir durum oldugunu soyleyebilirim ve bircok eyalet, hem eyalet hem de federal seviyelerde onlemler almaya basladi. liberal hukumetin de ilk defa birseyi dogru durust yapabildigine sahit oluyoruz diyebilirim (tokyo'da yasiyorum buarada). saglik ve egitim bildigim kadariyla federal degil, eyalet seviyelerinde regule edilen konular, dolayisiyla bu iki durumdan oturu bir maduriyet yasiyorsaniz, bir yandan tabi ki federe seviyede temaslarinizi kurun, ama eyalet seviyesini de ihmal etmeyin.

    canberra genelde same-sex marriage'den (en yuksek oy burada cikmisti), hemen hemen butun diger konulara kadar (ortalama maas, yasam suresi, vs) avustralya'da liderlik eden bolgedir. bu hem sayica az hem de cok egitimli insanlarin yasamasina bagli; ama canberra'da ne oluyorsa nsw ve vic bir sekilde canberra'dan baslayan trendleri takip ediyorlar. bu konuda queensland'in digerlerinden ayrildigini soyleyebilirim. sonuc olarak korona konusunda da klasini konusturup, 0 vakaya ilk ulasan bolge oldu act. umuyorum butun eyaletlerde de en kisa surede 0 vaka durumuna ulasilir ve kis beklenildigi gibi "zor" gecmez.

    forum muhabbetine gelirsek; eksisozluk platformunun, psikolojik olarak rahatlama gibi bir nedenle kullanilmasi cok yaygin bir durum. ben dahil eminim cogumuz, bir konu nedeniyle memnuniyetsizlik duydugumuzda, bu durumu daha cok insanla paylasmak icin buradan fikirlerimizi belirtiyoruz. bilgi veriyorsaniz ne ala, ama bir de patolojik vakalar var. mesela japonya sayfasina dadanan deytas isimli bir troll artigi var. japonya'da bile yasamiyor ama hergun kicindan referanslarla kotu kotu iletiler giriyor bilgi icermeyen. acaba dedim woolrock da, boyle bir tip mi? "5 para etmez okullari" falan yazmis; ama iletilerini okuyunca oyle olmadigini anladim. yine de buraya gelip, twitterdan ileti atar gibi sinirli duygularla paylasim yapilmamasi daha guzel olurdu.

    ogrenci vizesi konusu au'da bayagi konusuldu sizin de takip ettiginiz gibi. tabi ki oncelikleri kendi vatandaslari veya pr sahipleri, bu acidan paramizla hizmet aldik, bize bakacaklar yaklasimi ne yazik ki pek dogru degil... buna ragmen ozellikle labour'dan tony burke bu konularda fikir beyan etti. eger siz de bir sekilde magdur olduysaniz tony ile kesinlikle profesyonel bir dille iletisime gecmenizi oneririm. 2017 yilinca peter dutton denen mahlukat, irkci vatandaslik yasa tasarisini meclise getirdiginde 2 kisi efsane bir savas verdi bizim icin; biri greens'in eski lideri di natale, digeri de labour'in sozcusu tony burke.

    bakin avustralya cok kompleks bir ulke. iyi ve kotu insanlar var; ama sistem olarak gercekten olabilecek en iyi ve durust sistemlerden birisi. yani size haksizlik edecek birileri ortaya cikabilir, ama eger sizi etkileyen negatif bir durum varsa, ve siz, size gercekten haksizlik yapildigini dusunuyorsaniz, medyayla, siyasiler ve burokratlarla, akademisyenlerle (universite rektorleri dahil), kanaat onderleriyle iletisime gecebilirsiniz ve biri olmasa digeri bir sekilde sizi destekler. mesela japonya'da hukumetin onceligi olimpiyatlar, kimsenin insan hayatini taktigi yoktu nisan ayina kadar, buna ragmen halkta en ufak bir kipirdanma gormedik. avustralya'da japonya'daki gibi "fikirsiz" bir halk yok. ınsanlar her konuda analitik ve elestirel olabiliyorlar. dolayisiyla dunyada gercekten demokratik yollarla sonuc alabileceginiz bir ulke varsa o da avustralya'dir.

    monash universitesi'nde uluslararasi ogrenci islerine bakan, japonya kokenli arkadasimla konusuyordum onceki gun. monash kendi olanaklari olcusunde uluslararasi ogrencileri destekleme yoluna gitti, en azindan bazi paketleri acikladilar. benzer onlemleri anu ve bazi baska universiteler de aldilar. bazi onlemlerden yukarida bahsedilmis zaten. casual veya temporary islerini kaybedenlere yonelik yine tony burke bildigim kadariyla bayagi ugrasiyor. abc'den vesaire elinizden geldigince insanla bir sekilde temas kurarsaniz dikkat cekebilirsiniz.

    turk komunitelerinin birbirlerini desteklemesi muhabbetine girmeyecegim. au'da cok farkli farkli turk insani profilleri var. bu insanlar arasinda da ucurumlar var. gonul isterdi ki atiyorum bir ıspanyollar gibi birlik olabilsinler ama genelde cok sabit fikirli insanlariz. yine de yukaridaki yazar "gerekirse size bir ogun ismarlarim" yazmis. gonullulugu dolayisiyla ben de kendisine buradan tesekkur ederim.

    bildigim kadariyla avustralya su anda abd'yi bile gecip liderlige oturmus vaziyette, dunyada en cok dolar milyoneri gocmen alan ulkesi olarak. egitim konusunda da yine en onemli noktalardan biri, belki de birincisi. her ne kadar rankinglerde biraz dusse de anu, halen politik bilimlerde vesaire dunyada ilk 5'de bircok konuda. sydney ve melbourne'in tip fakulteleri yine belki ilk 10 veya 20'de. boyle bircok fakulte ve bolum var, topyekun olarak akademide de dunyanin en iyi 5 bilemedin 10 ulkesinden biri. dolayisiyla 30 yildir hic krize girmemis bir ulke, harika bir iklim ve doga, kaliteli universiteler falan derken onemli bir egitim sektoru olmasi kacinilmaz. ben egitim sektorune bir market olarak bakilmasina cok karsi degilim. sonucta lisans ustu egitim ve arastirmalar seviyesinde cok onemli isler yapiliyor ve bir sekilde bu calisanlarin ve projelerin butcelendirilmesi lazim. parasini odeyip bir anda kendini madur bulan arkadaslarin hislerini tamamen anliyorum. ne yazik ki bu universiteler de boyle bir seyi ne bekliyorlardi ne de hazirlardi, ama yine de mesela anu'nun rektoru brian schmidt gibi insanlar bir sekilde bu uluslararasi ogrencilerin sorunlarini dile getiriyorlar. butun dunya muthis bir girdabin icine girmis vaziyette. umuyorum avustralya ve dunyada, bazi konularda daha gercekci adimlar atilir ve ogrenciler ve gecmen statusunde calisanlar daha fazla maduriyet yasamazlar. bir ulkenin gocmenlerine yaklasimi gercekten medeniyet seviyesiyle birebir alakali. japonya bu acidan herhalde gordugum acik ara en irkci ulke. abd'de bile greencard'a ve vatandasliga ozellikle ulasimlari kisitlanarak uzun yillar alt-gelir calisan seviyesinde tutulan ikinci sinif gocmenler var. avustralya bu konuda bence bircok ulkeden daha adil bir ulke. umuyorum gocmenlikleri etkilenen insanlarimizin da sorunlari bir an once cozulur.
700 entry daha
hesabın var mı? giriş yap