29000 entry daha
  • 26 aralık 2004 yılında gerçekleşen güney asya depremi ve sonrasında meydana gelen tsunami, insanlık tarihinin görmüş olduğu en büyük felaketlerden bir tanesiydi.

    9.1 şiddetindeki deprem sonrasında 278 bin insan öldü ya da kayboldu. irili ufaklı bir sürü adanın yüzeyi suyla kaplandı ve deniz seviyesi ancak 5 saat sonra normal seviyesine geldi. antartika'da ve norveç'de dahi 3 metrelik dalgalar oluştu. deprem o kadar şiddetliydi ki dünyanın eksenini 1 cm etkiledi, günlerce devam etti. artçıları 7.3 ve 5.9 idi. sahile bağlı gemiler ve tekneler yüzlerce metre karaya sürüklendi. 2020 yılı itibariyle hala enkaz yığınlarının karaya vurduğu biliniyor...

    bu deprem sonrasında güney asya'daki tüm adalar için ölüm bilgisi yazıldı. sadece tek bir ada hariç;

    puket'e bağlı maikhao adası.

    10 yaşındaki tilly smith adındaki bir çocuk iki ay önce coğrafya dersinde tsunami konusunu görmüştü. tsunaminin en önemli belirtisi sahildeki suların köpüklü olarak geri çekilmesiydi ve çocuk bir anda tüm sahilde tsunami geliyor diye bağırmaya başladı. sahildeki insanlar çocuğu ciddiye aldılar ve hemen yüksek bir yere konumlandılar. dakikalar sonra 7 metreye varan dev dalgalar geldi ve hiçbir cana mal olmadı. böylece yüzlerce hayat kurtulmuş oldu.

    deprem, tsunami gibi doğal afetler için eğitimin ne kadar önemli olduğu bu tarihi olayla birlikte bir kez daha kanıtlanmış oldu. 10 yaşındaki bir çocuğun aldığı doğal afetler konulu eğitim ve farkındalık sayesinde yüzden fazla insanı kurtarabiliyorken; politikacıların, yöneticilerin bu kadar bilgisiz ve beceriksiz olması yüz binlerce insanın hayatına mal olabiliyor. onlarca yıl erken tsunami alarm sistemi kurmayan endonezya'da hala yeterli düzeyde erken alarm sistemi bulunmuyor.

    bilime bağlı okulda öğrenilen bilgi, farkındalık yaratır ve temel bilimler hayat kurtarır.

    tilly smith'in röporajı burada.
    bu küçük çocuğun aldığı ödül ve bbc haberi.
12798 entry daha
hesabın var mı? giriş yap