1155 entry daha
  • kutlu olsundur!

    tarihi antik yunanlıların yunan mitolojisindeki tanrı ve tanrıçaların annesi olan bilinen rhea onuruna verdikleri yıllık ilkbahar festivali kutlamalarından antik romalılar'ın isa'nın doğumundan 250 yıl öncesinde ana tanrıça olan kibele’nin onuruna yaptıkları ilkbahar festivallerine kadar uzanan gün.

    bugün bilinen hali anna jarvis isimli öğretmenin 9 mayıs 1905'de ölen annesi için 1908 yılında başlattığı anma gününe dayanmaktadır. 8 mayıs 1914'de kongrenin onayı ve başkan woodrow wilson'un imzasıyla amerika çapında bir gelenek haline gelmiştir.

    ilk anneler günü anması/kutlaması jarvis'in annesinin 20 yıl süresince haftalık dini dersler verdiği grafton'daki bir kilisede 10 mayıs 1908'de gerçekleşmiştir. bu kutlamaya 407 çocuk ve anneleri katılmıştır. bayan jarvin, her bir anneye ve çocuğa kendi annesinin en çok sevdiği çiçek olan karanfillerden birer tane hediye etmiştir. ve o günden sonra da asaleti, şefkati ve sabrı ifade eden beyaz karanfil amerika'da anneler gününün sembolü olmuştur.

    jarvis bundan sonraki çalışmalarını; dini ağırlıklı bir kutlama olarak düşünüp başlatmış olduğu anneler gününü, ticari çıkar sağlamak için kullananlara karşı hukuki savaş açarak geçirmiştir. fakat jarvis davaların hepsini kaybetmiş ve kapitalist sisteme yenilmiştir. hayatının geri kalan yıllarını dostlarının da desteğiyle sanatoryumda geçirmiştir.

    anna jarvin mutsuz ve yalnız bir şekilde 1948 yılında 84 yaşındayken hayatını kaybetmiştir. görsel
819 entry daha
hesabın var mı? giriş yap