29064 entry daha
  • o vakitler kutsal roma cermen imparatorluğu'na bağlı olan nice şehrini osmanlı işgalinden çırılçıplak soyunarak kurtaran kadın: catherine segurane, nâm-ı diğer aziz catherine!

    devir kanunî sultan süleyman devridir. italya ile savaşta olan fransa, osmanlı'dan yardım talebinde bulunur. o dönemler fransa ile ittifak hâlinde olan osmanlı imparatorluğu bu teklifi kabul eder ve 29 mayıs 1543'te 100 kadırga ve 30.000 askerden oluşan osmanlı donanması barbaros hayrettin paşa komutasında yola çıkar.
    osmanlı donanması gelmeden önce fransızlar nice şehrini kuşatmaya kalkışmışlarsa da barbaros'un ezeli ve ebedi düşmanı andrea doria, fransızları sürekli olarak püskürtmeyi başarmıştır.

    ağustos'a geldiğimizde osmanlı donanması şehri kuşatır. bu kuşatma, tarihe nice kuşatması olarak geçecektir.

    osmanlı askerleri artık içeriye doğru ilerleyip şehrin kalesini düşürmeyi hedeflerler ve kalenin etrafını kuşatırlar.
    yaklaşık 10 gün süren kuşatma sonrası artık kaledekiler teslim olmaya hazırlanmışlardır ki catherine segurane surların üzerine çıkar.

    catherine, çamaşırcı bir kadındır ve gayr-i meşru bir çocuktur.

    lâkin o andan sonra hem kendi kaderi hem de şehrin kaderi değişir.

    osmanlı askerlerinin şaşkın bakışları eşliğinde önce dakikalar süren bir konuşma yapar kaledeki askerlere. hayatlarında ilk defa böyle bir sahne gören osmanlı askerleri daha sonra ise hayatlarında ilk ve tek kez görecekleri bir sahneyle de karşılaşırlar:

    catherine segurane, surların üzerindeki konuşması bittikten sonra osmanlı askerine arkasını dönerek üstündekileri çıkarır ve mabadını osmanlı askerine doğru sallamaya başlar.
    bu anda barbaros hayrettin'in askerleri " o ne lan? " deyu şaşırmış olacaklar ki kalenin kapısı açılır ve gaza gelmiş savunmacılar osmanlı askerine taarruz ederek çekilmelerine sebep olur.

    zaten 3. charles'ın da nice şehrine yardıma geldiğini öğrenen barbaros hayrettin paşa, askerlerine geleneksel olarak şehri yağmalama izni verir ve 5.000 civarı esirle birlikte nice şehrinden ayrılır.

    bu vesileyle, günümüzde fransa'ya bağlı olan nice şehrinde her yıl 25 kasım günü aziz catherine günü olarak kutlanmaktadır.

    yani passenger28 der ki;

    eğer dolmamışsa ömr-i fânide miâdın
    ecel dahi alamaz canın geçüp mabâdın
12731 entry daha
hesabın var mı? giriş yap