190 entry daha
  • aklıma gelen binlerce bilgi içerisinden seçtiklerim;

    -polonya direnişi sırasında memleketine gidemeyen fryderyk chopin'in, piyanosu ile kazandığı küçük servetinin tamamını*, vasiyeti ile polonya direnişçilerine bağışlamasıdır. chopin, yaşarken de sürekli bu direnişçilere para göndermiştir. chopin'in sağlığı hızla kötüye gidiyordu. 16 kasım 1848'de chopin son konserini, londra'daki guildhall's konser salonunda, vatansever bir jestle polonyalı mültecilerin yararına vermişti. ertesi yıl öldüğü paris'e döndü; kalbi hariç vücudu père lachaise mezarlığına gömüldü çünkü vasiyeti üzerine kalbi, ait olduğu yere, vatanına, varşova'daki kutsal haç kilisesi'ne gömülmüştü.

    -vincent van gogh köylü teması üzerine resim çalışmaları yapmak için uzunca bir süre köylülerin içinde yaşayıp onlardan biri gibi davranmıştır. şivesi bile değişen van gogh, güneşin alnında hasat kaldırmış ve çobanlık yapmıştır.

    -çanakkale deniz zaferinin en büyük mimarlarından olan hareketli bataryalar. bu toplar, bir kızak veya tekerler üzerine oturtularak her ateşlenişinden sonra itilaf donanması tarafından vurulmamak için yer değiştirirdi.

    -auschwitz-birkenau toplama kampının komutanı ve yüz binlerce mahkumun katili olan rudolf höss, savaştan sonra yargılanmış ve ironik bir şekilde auschwitz kampında, yüzü gaz odalarına dönük bir şekilde asılarak idam edilmiştir.

    -guernica bombardımanı, sonraki savaşlar için luftwaffe'nin deneme tahtasıydı. birçok savaş taktiği ilk olarak burada denenmiştir.

    -johann strauss'un oğlu vals kralı johann strauss ii, müzikteki yeteneği ile babası tarafından tehtit olarak görülmesi üzerine, zorla banka memurluğuna gönderilir. bankadan istifa edip müziğe dönen oğul strauss, kısa sürede şöhret basamaklarını tırmanıp döneminin en önemli saray bestecisi olur. babası, oğlunun yükselişini engelleyemedikten sonra onunla ortak müzik yapmak ister ama gururlu oğlu tarafından reddedilir. strauss ii, babası tarafından terk edilen annesinin bakımını üstlenir ve yazılmış en güzel valslerden birçoğunu besteler.

    -amerikan iç savaşı sona erdiğinde, güneyli konfederasyon taraftarlarından birçok politikacı ve asker yargılanmıştı ancak birlik ordusuna en karşı en büyük ve zorlu muharebeleri yöneten konfederasyon ordusunun başkomutanı robert edward lee, kendisine yapılan suçlamalara rağmen asla yargılanmamıştır. yalnızca oy verme hakkı alınmış ve birkaç arazisine el koyulmuştur. bunun sebebi, kendisinin savaş hukukuna uyumlu olması ve centilmen bir harp yürütmesidir. abraham lincoln ve ulysses s. grant, kendisine büyük saygı duymaktaydı.

    -klavsen, klavikord ve kilise orgu, farklı şekillerde çalınan birer müzik aletidir. müziğin en büyük devrimcilerinden olan organist virtüöz johann sebastian bach, bu üç klavyeli çalgıyı tek bir biçimde birleştirmek için das wohltemperierte klavier adlı kitabını yazar ve klavyeli bütün çalgılar tek bir sistem üzerinde birleşir*. yani örneğin, artık bir klavsen sanatçısı hem kilise orgunu hem klavikordu hem de yeni icat edilmiş olan piyanoyu çalabilecektir.

    -bilim ve felsefenin en büyük şehidi giordano bruno, doğruları uğruna kiliseye savaş açmış ve bedenen öldürülmesine rağmen fikirlerinin ölümsüzlüğü ile kazanan olmuştur. aydınlanma döneminin en önemli figürlerinden olan bruno, kilise tarafindan yakılırken bile fikirlerinden asla vazgeçmemiştir. fikirleri yüzyıllarca kilisenin gücünü tüketmiş olan bruno'nun heykeli, yıllar sonra kilisenin tam karşısına dikilmiştir. iyilerin de en az kötüler kadar gözü kara olabileceğinin ve iyiliğin muhakkak kazanacağının arketipidir.

    -napolyon bonapart'ın grande armeesinin genelkurmay başkanı olan louis-alexandre berthier tarihte görülmüş ilk modern genelkurmay başkanıdır.

    -ingiltere'nin beyaz koramirali horatio nelson, trafalgar deniz muharebesi'nde ölmesine rağmen napolyon'un donanmasının büyük çoğunluğunu yok etmiş ve britanya adasını gelecekteki istiladan korumuştur. napolyon'u kıta avrupası ile sınırlamak, tarihin en önemli dönüm noktalarındandır.

    -wellington dükü arthur wellesley, napolyon'a karşı 1800'den 1814'e kadarki uzun süreçte düzenlediği iber yarımadası'ndaki seferleri sırasında ispanya ve portekiz'i fethederken, fransız devrim savaşları'nın 1796-1799 yılları arasındaki ingiliz kayıplarından daha az sayıda asker kaybetmiştir.

    -japon askerleri, ikinci dünya savaşı'nda esir aldıkları düşman askerlerini hedef tahtası yaparak atış talimleri yapmışlardır.

    -japonya'ya iki adet atom bombasının atılması, japonya'ya yapılacak olan istila planını engellemiştir. operation downfall olarak planlanan harekatta zayiat tahminleri 300.000 ila 1.000.000 abd'li asker arasında değişmekteydi. ayrıca okinawa’daki japon savunması da hesaba katılırsa, aşırı fanatik bir sivil müdafaa bekleniyordu ve toplam japon kayıplarının, ülke nüfusunun yanı sıra anakaradaki savaş esirleriyle birlikte 10 milyonu aşacağı tahmin edilmişti.

    -ulu önder mustafa kemal atatürk, ingilizlere karşı çanakkale cephesi'nde galip gelmemiz üzerine -kesin olmamakla birlikte- hektor'un öcünü aldık sözünü dile getirir. bu söz, binlerce yıl önce batının surları önüne yığıldığı aynı şehirde, truva savaşı'nda yenik düşen hektor'u anar ve anadolu'nun sahibinin türkler olduğunu deklare eder.

    -piyotr ilyiç çaykovski, 1812 uvertürü'nde gerçek top seslerine yer vermiştir.

    -friedrich nietzsche, ömrü boyunca asla öyle çok okunan biri olmamıştır ve yüce aklının değeri o yaşarken hiç bilinmemiştir. 500 ile 1.000 arasında değişen ilk baskıları nadiren satılıyor ve kitaplarının birçoğu ilk yayımlarından sonra tekrar basılmıyordu. aslında "tanrı öldü" ifadesi gibi aykırı görüşleri nedeniyle bazı matbaacılar onun eserlerini yayımlamayı reddetmişti. ayrıca akademik kariyeri boyunca, fikirlerinin tehlikeli, alışılmamış ve radikal olarak algılanması nedeniyle derslerine çok az sayıda öğrenci dahil olmuştur.

    -michael faraday, elektrik ile ilgili öğrendiği ilk temel bilgilerin tümünü brittanica ansiklopedisi'nden öğrenmiştir.

    -ilk plütonyum bombası 16 temmuz 1945'te alamogordo yakınlarında test edildiğinde, enrico fermi kağıtlarını havaya atarak patlamanın enerjisini kabaca hesaplamıştır. fermi ayrıca ilk nükleer reaktörü bir stadyumun seyirci koltukları altında yaratan kişidir ve reaktöre basur memesi adını vermiştir.

    -bonus: büyük iskender, ölüm döşeğindeyken kurduğu devasa imparatorluğu en güçlü kim ise ona bırakmıştır lakin satraplardan hiçbiri bu devasa mirası sırtlayabilecek kadar güçlü değildir. bu sebeple iskender'in imparatorluğu, gelmiş geçmiş en güçlü komutanlardan olan büyük iskender'in ölümünden sonra bölünmüştür.

    -bonus 2: napolyon bonapart, ordusunun bizzat komutasındayken büyük küçük birçok muharebeye girmiş ama kayda değer olan 60 muharebesinin yalnızca 8'ini kaybetmiştir. bu 8 muharebenin çoğu da son dönemlerinde gerçekleşmiştir.

    -son bonus: dante alighieri, la divina commedia adlı eserini, diğer bütün sebeplerle birlikte, 9 yaşındayken aşk ateşine tutulduğu ve 24 yaşında bu dünyadan göçen aşkı beatrice'i ölümsüz kılmak ve onunla cennette buluşmak için yazmıştır. aynı eserin inferno bölümünün 28. kantosunda hz. muhammed ve hz. ali de cehennemin 8. katında tasvir edilmiştir. ilahi komedya, büyük ve çok önemli bir eser olmakla birlikte dönemin katolik saldırganlığının saygısız bir versiyonuna da bu şekilde yer vermiştir. o dönemde müslümanlıkla hristiyanlık arasında yaşanan çatışmaların etkisiyle dante, islam dininin peygamberi hz muhammed’i, hristiyanlık varken yeni bir din kurduğu için bölücü olarak değerlendirir.

    liste uzar gider. fazlasını merak edenler olur ise, birçok entry'mde onlarca şaşırtıcı bilgi mevcuttur efenim.

    not: kendimi durduramayıp birkaç ekleme daha yaptım, sanırım i love this* game.
2393 entry daha
hesabın var mı? giriş yap