36 entry daha
  • 5 kişinin ortak çalışacağı deney için gerekli malzemeler :

    - bir adet yatak çarşafı,
    - bir adet gülle,
    - bir adet demir bilye. (cam da olabilir.)

    4 kişi yatak çarşafını köşelerinden tutarak geriyor ve çarşafın tam ortasına 5'inci kişi tarafından gülle konuyor. daha sonra yine 5'inci kişi, belirli bir mesafede güllenin etrafında dönecek şekilde demir bilyeye ilk hareketi veriyor. bilye kısa süreliğine de olsa güllenin etrafında dönüyor. hareketi bitince de gülleye yanaşıyor ve orada kalıyor.

    çarşafı uzay boşluğu, gülleyi güneş ve bilyeyi de gezegen kabul edersek çok ağır bir yıldız olan güneş, uzayı çarşaf gibi büküyor. ilk oluşlarında yine kendilerini oluşturan parçaların hareketlerini koruyan gezegenler güneş tarafından bükülmüş bölgede, yani etki alanında kendi hareketlerinin de merkezkaç etkisiyle güneş etrafında dönüyorlar. gezegenlerin de kendi dönüşlerinden kaynaklanan kinetik enerjileri var ve güneş'in çekim etkisine bu hareketleri sayesinde direnç gösteriyorlar. böylece güneş ve gezegenler arasındaki mesafe korunmuş oluyor.

    çarşaf üzerinde birkaç saniyeliğine de olsa dönen demir bilyeyi aralarındaki sürtünme yavaşlatmıştı. uzay boşluğunda hareketi yavaşlatacak bir etki olmadığı için gezegenler hızlarını koruyabiliyorlar. fakat bir gök cismi hareketsiz bir şekilde güneş'in etki alanında olsaydı güneş tarafından çekilirdi.

    tanım : bir soru.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap