118 entry daha
  • bir çekme karavancı olarak camianın içinden bildiriyorum.

    karavancılık iyidir, hoştur. zaten bu konu ile ilgileniyorsanız bir çok karavancı instagram hesabını takip edip imreniyor ve bir çok youtube kanalında güzel gezi videoları izliyorsunuzdur. ben de gezilerimde pek çok fotoğraf paylaştım. ancak paylaştığım fotoğraflar hep en güzel anlardı. kimse size bu işin zorluklarından bahsetmez ya da onların fotoğraflarını paylaşmaz.

    içinde bulunduğumuz covid-19 salgın günlerinde karavan satışları almış başını gidiyor. her gün en az 5 karavan daha yollara salınıyor. ülkemizde karavancılık 2-3 sene öncesine kadar ağırlıklı olarak 60 yaş üstü emekli doğa severlere ve çadırdan bıkan kampçılara ait bir hobi iken son 2-3 yılda stres dolu iş hayatları nedeniyle doğada nefes alıp yaşadığını hissetmeye fırsat kollayan bir çok beyaz yakalının da radarına giren bir hobi haline geldi. ben de anlattığım son grubun bir üyesiyim.

    gel gelelim bu işe girmeden evvel bilmeniz gereken bazı şeyler var. ben önden uyarımı yapayım da dinleyip dinlememek size kalmış. hadi madde madde biraz onlardan bahsedelim;

    1- çift iseniz bu karar 2 kişiliktir. ağırlıklı olarak karavancılığı erkekler ister, kadınlar reddeder. ancak eşlerden birinin aklında karavan düşüncesi varsa bu düşünceye direnç gösteren diğer eşin de evde kapana kısılmışlık hissiyle fikir değiştirdiği günlerdeyiz. eşinizin tamamen ikna olduğunu düşünmüyorsanız bu işe girmenizi tavsiye etmiyorum. yarın öbür gün bu salgın geçer karavana gidemez olursunuz. huzurunuz kalmaz. ya karavandan olursunuz ya eşinizden. * salgın dönemi öncesinde bile 1-2 yaşlarında ikinci el karavanların neredeyse yarısının gizli satış sebebi buydu. hatta şöyle bir anımı aktadayım. karavanı ilk aldığım zamanlarda camiada dede lakabıyla bilinen 90+ bir karavancı dedemiz vardı bulunduğumuz kampta. ilk tanıştığımızda eşime sormuştu "sen bu işi sevdin mi?" diye. eşim kem küm etmeden pozitif konuşmaya, kamplardaki keyifli anları anlatmaya başlamıştı. eşim gittikten sonra bana dönüp aramıza hoş geldin. artık sen de karavancı oldun demişti.

    2- karavancılıkta görev dağılımı vardır. o karavan her gün 5-10 dakika temizlenmezse her yer toz içinde kalır. acıkırız, yemek pişirir yeriz sonra bulaşıklar çıkar onların yıkanması lazım. çok çöp birikir, o çöplerin düzenli bir şekilde paketlenip ilgili çöp konteynerine atılması lazım. sabaha karşı rüzgar mı çıktı? yatağından kalkıp tentenin indirilmesi lazım. yani diyeceğim o ki 5 yıldızlı otel tatili beklentisine girmeyin. buradaki imkanlarınızı en iyi şartlarda pansiyon odası ile kıyaslayabilirsiniz. tüm işleri tek kişinin üstüne atmanız doğal olarak kabul edilemez.

    3- karavanların hemen hepsinde bir wc vardır. hiç düşündünüz mü bunlar nereye gidiyor? hadi biraz pisleşelim ve karavanda sanitasyona girelim. karavanlarda ağırlıklı olarak kullanılan 2 tip wc var. ilki kasetli wc denilen altta bir atık deposu olan wc. bunların atık deposuna parçalayıcı kimyasallar konuluyor ve içine giren katı atık dahi olsa sıvılaştırıyor. nihayetinde bu depo doluyor ve bu kaset tuvaletten ayrılıp boşaltılıyor. bilin bakalım bu boşaltım işini kim yapıyor? bir diğer tip ise yatlarda kullanılan parçalayıcılı wc'ler. bu tip wcler ise atığı bıçakları yardımıyla parçalayıp karavanın altında monteli bir gaita deposuna gönderiyor. daha sonra bu gaita deposunu da tabi ki boşaltmak gerekiyor. gözlemlerin sonucunda biliniz ki genelde bu unutulmaz görev erkeklerde olacak. ben şimdi size bu harika anların 2 videosunu bırakayım da neden bahsettiğimi daha iyi anlayın.

    portatif wc boşaltım alanı : https://www.youtube.com/watch?v=hb35eicusb8
    kampingde bir parçalayıcılı wc : https://www.youtube.com/watch?v=mvop2jikej8

    4- suyu kısıtlı olan bir yaşam alanından bahsediyoruz. o depo siz anlamadan boşalacak ve sürekli doldurmanız icap edecek.

    5- karavan tatili daha ucuzculardansanız bundan da vazgeçin. emin olun daha pahalıya gelecek ve bu mantıkla yola çıktıysanız üstüne bir de normal tatil masrafı daha çıkacak.

    6- kamping dışı konaklarım diyorsanız halkımızın ne kadar meraklı olduğunu ve mahremiyet ihlallerinin çok olacağını bilin. doğada konaklarım diyorsanız ise yaşayabileceğiniz bir çok güvenlik problemi söz konusu. ülkemiz gençliğinin alkolik ve hatta narkotik ürünleri tüketim yeri tercihlerinin de bu yönde olduğunu unutmayınız.

    7- covid19 nedeniyle zibilyon tane karavan satıldı ülkede. ülkemiz kamping sayısı belli. rezervasyon güçlüğü yaşamanız söz konusu.

    tüm bu maddeleri okuyun ve hala ben bu işi yaparım diyorsanız siparişinizi verin. aksi halde önümüzdeki sene ikinci el karavan piyasası hiç olmadığı kadar canlı ve rekabetçi olacak.

    tercihiniz çekme karavan'dan yana ise şu entry'i okumanızı da tavsiye ederim;
    (bkz: #86590017)
161 entry daha
hesabın var mı? giriş yap