7 entry daha
  • jung
    12 yaşında gördüğü rüyanın hayatını değiştirdiğini söyleyen kişidir. bayılma nöbetleri geçirerek okula gitmemeyi başaran ardından babasının vurucu cümlelerinden sonra okula dönüp köpek gibi başarılı olan kişi. jung parapsikolojiye her zaman ilgi duymuştur. freud ile ölümüne kanka olarak takılırken sonrasında freud galiba her şeyi doğru söylemiyor düşünceleri hakim olmuştur ve bir gemi seyahatinde freud ile güzel bir kavga edip arasını açmıştır. freud’un jung yüzünden somatik belirtiler gösterdiği bile yazılıp çizilmiştir. analitik psikolojiyi oluşturmuştur.

    analitik psikoloji

    insan doğası görüşü:
    insanı freud kadar kötümser değerlendirmez. freud erken çocukluğun kişiliğin belirleyicisi olarak görürken jung o kadar katı değildir. freud gelişim evrelerini ergenliğe kadar alırken jung yaşlılığı da almıştır. jung’a göre bilinçdışı iki katmandır: bireylerin deneyimleri ve atalarından gelen genin deneyimleri.

    psişe
    insan kişiliğini bütün haline getirmek için uğraşmaz çünkü zaten bütündür. kişinin amacı kişiliğinin üzerine yeni boyutlar eklemektir. bilinçli ve bilinçsiz her şeydir.

    bazı kavramlar

    bilinç: algı ve anıları kapsar. düşünme, hissetme, duygu, sezgi kavramlarını kapsar. birey bu kavramlardan birisini baskın olarak kullanıyorsa karakter yapısını o kavram belirlemiş demektir.
    bilinçli zihnin 2 yönelimi vardır: içedönüklük(iç ve öznel dünya) ve dışadönüklük( dış ve nesnel dünya)

    bilinçlenme: bilinç alanının genişlemesidir.

    bireyleşme: bir kişinin bilincinin diğer kişilere göre farklılaşma sürecidir. bu süreç egoyu oluşturur. bilinçlenme arttıkça bireyleşme artar. bireyleşmenin amacı insanın kendisini tanımasıdır.

    bütünleşme: kişiliğin tüm yönlerini birleştirir. sonra karşıt eğilimler birleşir ve ben arketipi oluşur. örneğin bir erkeğin erkeksi yönleri ile animasının bütünleşmesi, erkek olarak kadınlarla ilişki sürdürmesini sağlar.

    psişe üç ana kavramdan oluşur: bilinç (ego), kişisel bilinçaltı (kompleksler), kolektif bilinç (arketipler)

    ego:
    bilinç bireyleşir ve ego oluşur. ego bilincin zihinsel örgütüdür. damıtma aygıtı olarak kullanılır. ego anı, duygu, düşünce, algıları seçer ve seçtiğini bilince çıkarır. yani seçici bir özelliği vardır. tutarlı ve bütündür böylece kimliğimiz oluşur. ego hangi tür yaşantılara geçit vereceğini bireyin zihin yapısına göre karar verir. (duygusal bir kişilik daha çok duyguları seçer)

    kişisel bilinçaltı (freud’un bilinç öncesine denk gelir):
    bellek bankası görevini görür. rüya oluşumunu sağlar. egonun geri çevirdikleri burada kalır. arzu, anı, dürtü, silik algı kişisel bilinçaltını oluşturur.
    kişisel bilinçaltındaki deneyimler gruplaşır ve karmaşalar oluşur. yani kompleksler oluşur. jung bunu sözcük çağrışım testinde fark etmiştir.
    -analitik terapinin amacı kişinin kompleksini çözümlemektir ve kompleksten kişiyi kurtarmaktır.
    -kompleksler gitgide nevrozları oluşturur.
    -ilk çocukluk anıları+ kolektif bilinçaltı=kompleksler denklemi ile işler.

    kolektif bilinçaltı ( freud’un bilinçaltına denk gelir):
    kalıtım + evrim ruhsal yapıda iz bırakır.
    evrim sayesinde geçmişle bağlantılıyız. kişinin yaşamında hiçbir zaman bilinçte var olmamıştır. birincil imgeler oluşturur yani gizil imgeler. (insana atalarından gelir. böylece insan yılanı gerçek hayatta hiç görmemesine rağmen yılandan korkar.) kişilikte en etkili güçtür. kolektif bilinç ortaktır. (ilk görüşte aşk, dejavu örnek verilir.)

    kolektif bilinçaltının içeriğini arketipler oluşturur. arketip kelimesi bildiğiniz gibi ilk örnek, prototip demektir. evrenseldir. her insanda vardır. dört ana arketip vardır.

    1. persona (süperegoya denktir):
    persona toplumun onayını sağlamak amacıyla insanın dış dünyaya karşı taktığı maske ya da kimliktir. kişiliğin en dıştaki yönüdür (dışadönük yüz). çıkarlarımızı korur. çok kullanılırsa kişi kendisine yabancılaşır.
    ego ve persona özdeşleşirse şişme gerçekleşir. yani kişi kendisine fazla önem verir.

    2. anima – animus: insanın içedönük yüzüdür. anima erkekte kadınsı özellikleri barındırır. animus kadında erkeksi özellikleri barındırır. bu arketip karşı cinsi anlamak için önemlidir. kişi anima/animusuna uyan kişilerle evlenir.

    3. gölge (ide denk gelir): insanın kendi cinsiyetini temsil eden ve kendi cinsinden olan kişilerle ilişkilerini düzenleyen arketiptir. insanın hayvani yönünü içerir. en güçlü ve en tehlikeli arketiptir.

    4. ben (maslow’un kendini gerçekleştirme kavramına denktir): bilinçaltının tüm yönlerini düzenler, dengeler. insan uyumlu ise beni iyidir. ego ile birlikte çalışmalıdır.

    yaşam dönemleri
    1. çocukluk: ilk yıllarda ayrı kişilik yoktur. ebeveynin psişesini kullanır. algıları örgütlenmemiştir.
    2. gençlik
    3. orta yaş: maneviyata eğilme
    4. yaşlılık: kişi bilinçdışına gömülür.

    kişilik tipleri

    kişi dünyaya iki tür tutum sergiler:
    - içedönüklük: libido kendine. çekingen, özgüvensiz.
    - dışadönüklük: libidosu başkasına. özgüvenli.

    ruhsal işlevler
    1. düşünme: rasyonel
    2. hissetme: rasyonel. değerlendirme işlevi. düşünceyi kabul-red.
    3. duyu: rasyonel değil
    4. sezgi: rasyonel değil.

    - bu 4 işlev 2 tutumla karışım yapılmış ve 8 ayrı kişilik tipi oluşmuştur. (örneğin dışadönük düşünen tip vb.)
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap