4 entry daha
  • saçmalık. hayır diyelim ki oldu ve deva partisi ile gelecek partisi seçime katılmadı. bu sadece muhalefetin elini güçlendirir.

    deva ve gelecek partsi iyi parti altında seçime girer. daha çok mağduriyet daha çok oy.

    üstelik başkanlık için abdullah gül ve abdüllatif şener gibi isimleri çatı aday olarak dayatma şansları kalmaz. bu da çatı adayın imamoğlu olmasını garantiler.

    ayrıca iyi parti tam %10 sınırlarında dolanıyor. o yüzden chp ile ittifak yapmaya mecbur kaldı 2 seçimdir.

    aslında parti tabanları zihniyet olarak çok benzer. iki parti de laik ve demokratik. ama iyi parti aynı zamanda merkez parti ve milliyetçi. dolayısıyla hükümet tabanının en az yarısının merakını cezbediyor. ancak sol alerjisi; mhp ve akp'den merkez sağ iyi parti'ye geçişleri engelliyordu. üzerine bir de hdp ile yakın görünme meselesi var.

    chp'nin ise hiç bir parti'nin desteğine ihtiyacı yok. bilakis baraj sınırında olan partilere destek verir konumda.

    bu değişikliği yaptın diyelim, ne oldu? iyi parti'yi akp ve mhp tabanının sevdiği isimlerle yakınlaştırdın. bu partilerin şu an bile en az %6 oy potansiyeli var. bu oran çok daha yukarı çıkacaktır. yani baraj sorunu kalmadı iyi parti'nin. üstelik sol ittifak ve hdp ile yakın gorünme dezavantajını yok ettin. hatta deva ve gelecek partisi milliyetçi söylemden gelmediği için bu blok kürtlerden bile oy alabilir.

    chp ise çizgisini bozmaz. zaten seçmeni bilinçli. hdp ve kürt seçmenle olan ilişkisinin sebebini anlayabiliyor. terörist yakıştırmaları sadece chp'nin işine yarıyor. mağduriyet yaratıyor, hükümetin herkesi suçlaması artık ciddiyetsiz duruyor ve seçmenin bir kısmını chp çatısı altında konsolide ederken kendi seçmenine ciddi bir etkisi bulunmuyor.

    velhasıl muhalefetin 3 adayı yani merkez sağ blok, chp ve hdp kolaylıkla chp önderliğinde çatı adayda anlaşır.

    mhp ve bahçeli'den tam bir siyasi öngorüsüzlük örneği. gerçekleşirse muhalefet adına mükemmel iş. gerçekleşmezse bile akp-mhp tabanının empati kurabileceği liderleri mağdur etmeye yönelik, yani kendilerinden birini çıkarları uyuşmadığı anda mağdur edebileceğine dair kolayca algılanabilir süper bir gösterge.
45 entry daha
hesabın var mı? giriş yap