1 entry daha
  • normal şartlar altında yeşil dalga uygulaması yapılan bir yolda herhangi bir kırmızı ışığa yakalanıldığında dahi o ışıktan yeşil yanınca hareket edileceğinden dolayı daha sonrasında yine yeşil ışığa rast gelinerek ilerlenmesi gerekir. yani yola yeşil yanarken girildiğinde hep yeşil ışıklara denk geliniyorsa, ilk ışıkta kırmızı ışığa yakalanıldı diye gerisi kırmızı gelecek diye bir endişeye kapılmamak lazım.

    fakat yine de bütün bu izahatlara aldanıp kırmızı dalga diye bir şey yoktur demeyin. bütün ışıklara kırmızıda yakalanma becerisini gösteren özel halk otobüsü ve taksi camiasına bir selam çakın...

    içlerinde en ilginci taksiler. boş taksiler özel halk otobüsü gibi müşteri bulana kadar yavaş modda dolanırlarken, müşteriyi aldıklarında da "bak ben senin için adeta çırpınıyorum" moduna geçerler ve yine bütün kırmızı ışıklara yakalanır, bir de kırmızı ışıkta falan geçerler. kasiste yavaşlayan aracı kasiste sollayarak müşterinin gözünde puan topladıklarını düşünürler. ileriki ışıklarda kasiste solladıkları araba yine gelir yanında durur.

    bu akşam ümraniye'deki konuşan trafik ışıklarından birisini arkadaşa anlatıyorum:
    - bak bir kere basınca "lütfen bekleyiniz" diyor
    - basılı tutunca nerede olduğunu söylüyor: "lütfen bekleyiniz... ümraniye doktor sadık ahmet parkı önündeki trafik ışıklarındasınız"
    - bastığın düğmedeki ok karşıya geçiş yönünü gösteriyor
    - yeşil yandığında "şimdi karşıya geçebilirsiniz" diyor ve basılan buton titriyor. birden çok ışığın bulunduğu bir meydanda başka bir ışıktan gelen sesle karıştırılması ihtimaline karşı bu butonla temas kesilmiyor.
    - bu sistem görme engelliler için tasarlanmış. adam gelip butondaki oka göre yönünü tayin ediyor, titremeye başlayınca geçiyor.

    bu sırada arkadaş elini butona koyup bekliyor. o sırada yeşil yanıyor ve buton titremeye başlıyor.

    "aa titriyor abi, sen nereden biliyorsun bunları"

    yeşil yandı diye kendimizi caddeye atarken bir taksi neredeyse ayaklarımızın üstünden geçecek kadar yakınımızdan kırmızıda geçip duruyor ve müşterisini ışığın öbür tarafında indirebilmenin haklı gururunu yaşıyor. arkadaş "abi allah'tan gözlerimiz görüyor, valla kör olsaydık altında kalmıştık taksinin" diyor.

    türkiye'de bu adamın hayatının kararacağını bilsem, hakikaten kör olup altında kalmayı isterim.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap