441 entry daha
  • dil savunan ve boklayan insanlar yüzünden arada kalıp derbeder olmuş bir garip yazılım dili.

    "c# bok gibi, python anasını siker onun!" ya da "c# siker atar götü boklu python neymiş" demenin "yan keski dururken pense mi kullanılır amk" demekten pek farkı yok. bunlar birer alettir, araçtır.

    her dilin kendine göre bir komünitesi, ekosistemi vardır. elindeki kaynakları idare edebilmek adına da bunlar içinden kaynaklarına en uygun olan aleti seçersin.

    bahsettiğim kaynak iş gücü olabilir, donanım olabilir, bütçe olabilir. hepsi birden olabilir. iş gücünü oluşturan kaynakların genel olarak olarak hakim olduğu dil hangisiyse onunla yola devam etmek zaman+bütçe açısından bir avantaj oluşturabilir. fakat o dilin ortamı için sağlaman gereken donanım+bütçe uymuyorsa, iş gücünün daha hızlı adapte olabileceği fakat daha az maliyetli bir ortama geçiş yapılabilir.

    mesela .net ve java gibi ortamların web development konusunda bu kadar verimli olmadığı ve donanım açısından da pahalı olduğu (windows server - linux server farkı) zamanlarda insanlar manyak gibi php kullanıyordu. hem hızlı hem maliyeti düşük hem de çok fazla kullanan olduğu için komünite de sağlamdı.

    günümüzde aynı şekilde javascript ipi eline aldı ve javascript bilen birisi artık hem front-end hem de back-end uygulamaları ve hatta mobil uygulamalar oluşturabiliyor. iş gücü kaynaklarından bile kâr edilebilen bir dönemdeyiz.

    bir tornavidayla dükkan açan usta işini çok iyi yapabiliyor, tezgahını dayayıp döşeyen usta bir boka yaramayabiliyor. önemli olan neyi nasıl kullandığınız.

    yeni başlayacak arkadaşların da kafası çok karışmasın, hangisinin adı daha çok hoşunuza gidiyorsa onunla başlayın. işin mantığını kavrayınca zaten "dur lan şu neymiş" diye bakarsınız diğerlerine de. önemli olan başlamak. dil geri dönüşü olmayan bir şey değil. yeter ki dil aracılığı ile ne iş yapacağınızı öğrenebilin. yapacağınız iş kod yazmak olmayacak çünkü. nasıl ki kombi tamircisinin işi tornavida döndürmek değilse...
239 entry daha
hesabın var mı? giriş yap