2300 entry daha
  • topraklarında sık sık salgınlar yaratan, en sonuncusu ile dünyayı kilitleyen çin halk cumhuriyeti... bir çok gezginin seyahat listesinin ilk sırasında olan bir ülkeydin sen! bir çok işadamının ya ithalat ya da ihracat alanında ilk tercihi, ilk çözüm ortağıydın. çocukluğumuzun fantastik karate filmlerinin büyülü diyarıydın. ve dünyada en fazla sayıda insanın günlük olarak tercih ettiği uluslararası mutfağına sahiptin. sars-cov-2'nin dünya genelinde oluşturduğu çin antipatisine rağmen görünüşe göre çin mutfağı halâ çok popüler!

    yüce rabbim çatalı, kaşığı bulandan razı olsun. iyi bir chopstick kullanıcısıyım ama yediğimden birşey anlamam bu çin çubuklarıyla. çin mutfağının ilk bakışta göze çarpan ayrıntısıdır chopstick.

    kâselerdir ikinci olarak çin mutfağında göze çarpan. pilav, çorba, yemek, su, çay ya da pirinç likörü bu kâselerden yenilir içilir. çin'deki birçok bar birayı bile bu kâselerde servis eder. sanki başka servis aleti yokmuş gibi, bu kâseler her boka maydonozdur çin'de anladın mı?

    toplu yemeklerde, masada oturan herkesin masadaki değişik yemeklere rahatlıkla erişimini sağlamak için yapılan ve batı dünyasının adına lazy susan dediği bir masa kullanılır. bu masa teşkilatının isminin türkçe karşılığı tembel susan! çin mutfağının doğası nedeniyle , hem anakara çin'deki hem de dünya çapındaki çin restoranlarında yaygındırlar. fakat tembel susan masası çin menşeli değildir. aksine batılı bir buluştur.

    bir de adına wok denen bu tavalar var ki , herşey burada pişer. kanton pilavını ya da bir yengeçi, eti, tavuğu, kimi zaman çorbaları bile bu tavada pişirirler.

    tüm çin yemek kültürünü kapsayacak şekilde pirinç , soya sosu , erişte (bkz: noodle) , çay ve tofu'yu da yaz bir kenara. bunlarsız olmaz.

    çin mutfağı, "lu (shandong ), chuan (sichuan ), hui (anhui ), yue (guangdong ), min (fujian ), xiang (hunan ), su (jiangsu ), zhe (zhejiang )" olmak üzere 8 kola ayrılmış. iklim, coğrafya, tarih, pişirme teknikleri ve yaşam tarzı gibi faktörlere göre sınıflandırılmış. ancak bu sekiz bölge mutfağının içinde en etkili ve meşhur olanları lu mutfağı, chuan mutfağı, yue mutfağı ve su mutfağı.

    lu (shandong) mutfağı, malzeme olarak evcil hayvanlar, kuşlar, deniz ürünleri ve bol sebze içerir. deniz ürünlerinde değişik pişirme teknikleri kullanması ile ünlü mutfaktır. yemeklerinde en fazla sirke kullanan bölge shandong'dur. tavada domuz böbreği, domuz kalın bağırsağı ile yapılan çeşitli yemekler, karamelize şeker ile pişmis tatlı patates ve elbette bol yağda kızartılmış ağustos böcekleri ile dünya mutfağına damga vurmuşlardır.

    chuan mutfağı, sichuan eyaletini temsil eder. el yapımı eriştesi bol tüketilen bir mutfaktır. bunların meşhur sichuan biberleri, bölgedeki hemen her yemeğe giren bir sebzedir. domuz eti ezici bir şekilde en yoğun tüketilen et konumundadır. bu bölgenin insanı sakatatçı bildiğin. bağırsak, arterler, baş, dil, deri ve karaciğer gibi domuz sakatatları sichuandaki en önemli tatlar. cümle güzel oldu ha ! "sakatatlar pek güzel tatlar"! bu arada tüm çin sınırları içindeki tavşan eti tüketiminin %70'i bu bölgedeymiş. dandan noodle, kızarmış domuz kaburga, wonton , çeşit çeşit erişte chuan mutfağının imza yemekleri. ha bir de tavşan kelle !

    yue mutfağı (guangdong mutfağı) kanton bölgesine ait bir mutfak. kanton mutfağı olarak da biliniyor. pişirmede kızartma ya da haşlama ve ardından kızartma teknikleri bu bölgede belirgin. dolayısı ile yağı bol yemekleri var. genel olarak çin mutfağı beni aç bırakır, bana göre değil. kanton mutfağı hiç ama hiç bana göre değil.
    et , kanton mutfağının herşeyidir. et denince senin aklına tenderloin , antrikot falan geliyor olabilir kanka. guangdong mutfağı bu konuda aşmış aşmış. domuz eti, sığır eti ve tavuk etinin yanında; bilimum sakatat, tavuk ayağı, ördek dili, kurbağa bacağı , yılan , salyangoz , kedi- köpek eti gibi neredeyse tüm etleri kastediyorum ben ! ağır kokan çürük-pislik- iğrenç yiyecek (bkz: bin yıllık yumurta) da bunlara ait.

    su mutfağı (jiangsu mutfağı) balık ve pirinç ülkesi diye adlandırılan jiangsu bölgesini temsil eder. genellikle taze ve canlı su ürünlerinin rağbet gördüğü bir mutfak kültürüne sahiptir . sebze olarak mantar , hayvanlardan balık , karides ve ördek tercih eden bir karakteristiğe sahip. asla bizim mantımızla yarışamayacak ve aşık atamayacak fakat dünya çapında pek meşhur dumpling ve dim sum yemekleri de bölgenin bana göre vasat, birçok insana göre süper lezzetleri.

    çin mutfağının görünen yüzüne bol bol değindikten sonra, kısaca iğrenç çin mutfağı gerçeklerine de değinelim ve bu bahsi kapatalım. çünkü biliriz ki çinliler köpek güveçleri, böcekler, akrepler, yılanlar, sıçanlar, domuz kulakları, kafalar, ayaklar, kalpler, akciğerler, karaciğer, böbrekler, bağırsaklar ve haşlanmış kan gibi garip şeyleri yemekte çekinceli değillerdir. hareket eden her canlı, potansiyel bir yemek malzemesidir onlar için!

    köpek yemek ve köpek yeme festivalini yapmak geleneksel çin mutfağının bir işidir.

    haşerat, börtü-böcek de çin mutfağının sevdiceklerindendir. videoda haşere yiyen bu çıtı pıtı kız "gel sana vercem" dese kabul eder misin ? ben etmem lan. hafazanallah !

    eti yenecek hayvan kalmamış gibi kediye hallenmek de çin mutfağının işidir.

    canlı fareden tut , yarasaya, yılana , vahşi hayatın hareket eden her dinamiğine kafayı takmış bir fenomendir çin mutfağı. onları tarhana çorbası ile tanıştırmak bu dünyaya farzdır, vaciptir !

    sen çin'e gittiğinde ne yiyorsun diye sormak isteyen olursa diye belirteyim, dünyada (bkz: mcdonald's)'a gittiğim tek yer çin !
2182 entry daha
hesabın var mı? giriş yap