68 entry daha
  • tam bir crm mülakatı yorumlama sorusu çıkacak kaza, uçuş azlığı nedeniyle de bu sene ki açılacak fo (ikinci pilot adayı) alım mülakatlarında soru olarak karşımıza gelebilir . uçakta ölene mi yanarsın yoksa sivil halktan yok yere canı yanana mı... tam bir crm açmazı.
    kazayı durumsal farkındalık ve cfit kazası şeklinde yordayanlar olmuş ki katılmak için cfit kazası tanıma bir bakalım...
    pilot yorgunluğu, durumun farkında olmama, altimetreye yanlış basınç değeri girme veya yön kaybı (kaybolma) gibi durumlar kazaya sebep olabilir. kazalar genelikle aniden yükselen dağlık arazilerde oluşur ve kaza bölgesinde yoğun bulutlar, sis ve görüşü engelleyen etmenler görülebilir. cfıt genellikle havaalanı yakınlarında, uçağın iniş için alçaldığı sırada meydana gelir.

    “kontrollü uçuşta yere çarpma (cfıt), uçuşa elverişli bir hava taşıtının pilot kontrolündeyken, kontrolü kaybetmesine neden bir fiziksel hasar yokken bir maniaya çarpması veya suya düşmesi ile sonuçlanan kaza. cfıt, ingilizce controlled flight into terrain kavramının kısaltmasıdır. bu kaza türünde pilotlar genellikle sona ana kadar tehlikenin farkına varamazlar. cfıt donanım arızasından kaynaklanabilir. eğer arıza seyrüsefer ekipmanlarından birinin bir bölümünde oluşmuşsa bile bazen doğru çalışan ekipmanlardan gelen bilgilere rağmen mürettebatın uçağı yanlış yönlendirmesine sebep olabilir.”

    bakın tanımda önemli bir nokta var ki; “kontrolü kaybetmesine neden olacak fiziksel sorun yok iken” yani iki motoru da idle pozisyona dönmüş ve takat kaybınyaşayan bir uçağın kumandası konusunda yapılabilecek çok da bir şey kalmadığını tüm pilot kardeşlerimiz bilir. önemli olan bu kaza ile ilgili yorum yapmadan önce kaptan pilotun rapor ettiği iki motorun birden kaybı senaryosunun nedeni bulunmalıdır. kaptanın elinden geleni yapmaya çalıştığı ve elindeki takatını yitirmiş hava taşıtının gliding ratio’sunu da sonuna kadar kullandığı aşikardır.
    adaya yönelecek diğer bir soru da; bu kaza da kaptan siz olsaydınız ne yapardınız sorusu olacaktır ki; durumu kabullenip elimden geldiğince sivil halktan uzak bir noktaya temas etmek adına elimden geleni yapardım gibi cevaplar sizi kurtarmasa dahi empati ve sorumluluk bilinci puanı getirecektir. kesin sonuçların ve kati raporun açıklanması aylar süreceğinden olasılıklar hakkında fazla uçuşmayan mantıklı cevaplar da işinize yarayabilir. kolaylıklar dilerim.
33 entry daha
hesabın var mı? giriş yap