• müzikbilimciler veya müzisyenler daha teknik tarif edebilirler belki ama özetle kökenleri afrika'ya dayanan dörtlü ritim. popülerliğini küba habanerasına borçlu. habanera, 18. yüzyılda ispanya ve latin amerika'da popüler olan bir dans/müzik türü. bu türde çok yoğun tresillo ritmi kullanılıyor.

    batı müziğinde küba habanerasının öncüsü ispanyol sebastian iradier, hepimizin kulak aşinalığı olan la paloma ve habanera ise türün en meşhur örnekleri arasında geçiyor.

    popülerliğinin doruk noktasını ise 19. yüzyılda bizet'nin meşhur l’amour est un oiseau rebelle isimli bestesi ile yakalıyor diyebiliriz.

    tresillonun postmodern örneklerini özellikle reggaeton (aka apaçi latin amerika müziği) şarkılarında görebilirsiniz. türün hemen hemen tüm örneklerinde bu dörtlü tresillo ritmini duyabilirsiniz. örnekler: despacito, mala santa, la tortura.

    derken ingilizce konuşan dünyada da bu ritim hakim oldu. örnekler: shape of you, no lie.

    dolayısıyla bu ritim 21. yüzyılda da altın çağını yaşıyor dersek yanlış olmaz. farkında olmadan 7-24 bu ritim ile karşılaşıyoruz. belki siz de türkiye gibi ispanyolca konuşulmayan ülkelerde latin müzikleri nasıl bu kadar popüler oluyor diye düşünmüşsünüzdür. sırrı tresillo sanıyorum. dostum bu ritme kendini kaptırmamak mümkün değil.

    2-3 sene önce o dönemki kur farkının verdiği güvenle bali'ye gittiğimde pazardaki ingilizce bilmeyen amcanın shape of you şarkısı ile çılgınlar gibi coştuğunu görmüştüm. ben ed sheeran olsam müthiş bir gurur ve mutluluk duyardım diye düşünmüştüm. bu anektodu da eklemeden geçemedim.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap