• türkçeye (bkz: kullanıcı deneyimi tasarımı) olarak çevirebileceğimiz tasarım alanı.

    genellikle dijital ürünlerin tasarım süreçlerinde kullanıcı odaklı düşünmek ve karar alabilmek için kullanılan stratejik düşünce yöntemlerini ve tasarım metodolojisini tanımlamak için kullanılır.

    sadece arayüz tasarımına odaklanan bir alan değil, araştırma, karar alma ve ürünün müşteri ile temas ettiği her noktada iyileşirmeler yapabilme kapasitesi sebebiyle dallanıp budaklanan bir sektörün genel adıdır. altında bir çok farklı iş kolunu ve uzmanlık alanını barındırabilir.

    türkiye'de çoğunlukla ekipteki tek bir kişiden beklenen bu uzmanlık alanları yurtdışında belki de uzmanlaşmanın ve sektörel eğitim kalitesinin yüksekliği sebebiyle birden fazla kola ayrılır: user research, information architecture, ui design gibi alt kolları sıralanabilir.

    meslek olarak service design ve product design ile aynı methodolojileri kullansa da odaklandığı ve uzmanlaştığı konu daha çok dijital ürün tasarımı olmuştur. daha bütünsel deneyimlere de dokunma şansı yakalayan tasarımcılar için product design, şirketin hizmetlerine yön veren tasarımcılar için de service design alanları karşılığı olabilir.

    bazen de bu terimlerin hepsi aynı anlamda kullanılabilir. mimarlık gibi bir okulu olmadığı ve uzmanlığının sertifikasyon zorunluğu olmadığı için sektör kavram çorbasına dönüşmüş durumda.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap