3 entry daha
  • son haftalarda, hatta belki de son aylarda gecelerimi gündüzlerimi andrew hill'in müziğini anlamaya verdim. (birçok eserinin transkripsiyonunu yapmaya gayret etmek için harcadığım senelerden bağımsız olarak.) okuyacağınız kısım "sol elde eb üzerine nasıl da yerleştirmiş e7#9'u" bâbında bir ifade bütününden, salt müzikal ikonlaştırmadan -yoksa ikonoklast mi demeliyim?- bağımsız bir yazı.-

    bir vibrafon icracısı olarak, başyapıt olarak gördüğüm ve belli bir zamana dek tanıdığım bireylere "dinleme önerisi" olarak -yeni gelen misafirin hiçbir zaman diken dolu bir koltuğa oturtulmaması gerektiğinden- albümlerden biri, bobby hutcherson'ın dialogue'unda keşfetmiştim kendisini. sonrasında fark ettim; çoğu eserin bestecisi andrew hill'miş. peşine judgment geldi*. ardından compulsion, black fire, pax, dusk, point of departure, passing ships ve diğerleri.

    [buradan sonra müzik teorisinden daha da sıyrılmaya gayret edeceğim]

    andrew hill'in müziği -kutsal olarak gördüğüm monk'un* müziğine göre de!- pürüzsüz. bu bir iltifat ya da olumsuz bir yargı değil. gerçeğin ta kendisi. nefis alkol alınan bir geceden sonraki sabah, baş ağrısının rahatsız ediciliğinin tatlı bir sebebi olması gibi. alevli/tutkulu bir gecenin ardından sabah uykusuz ve darmadağın işe giderken, üzerinizde hanımefendinin kokusunun kalması ve bu mahmurluğun bambaşka güzel sebeplerini olduğunu bilmek gibi hill'in müziğinin kutsallığı ve -işte tam olarak- dışsallığı. melodiler yoğun, ritmik oyunların birbirini izlediğini duyuyorsunuz. "zor müzik" ya da "bilinçli farkındalıkla tasarlanmış pis müzik" diyebiliyorsunuz. (burada snake hip waltz referansını gösteriyorum.)

    modern müzik -sadece caz değil- kuramcılarına göre de ulu bir eğitmen andrew hill. vijay iyer'ın "kendisinden aldığım eğitim o melodiyi duyduğumda başlamıştı" diyor ya, hakikaten smoke stack'in açılışındaki hava; beklenen o yağmurun yağmadığı "yağmursuz yağmur havasını" tüm yoğunluğuyla veren; öte yandan içselleştirilebilirse çalımdan yürüyüşe dek her şeyi değiştirebilen bir esinti sanki.
    aralıklı olarak andrew hill karalamaları yapacağım.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap