5 entry daha
  • islam fıkhında yer alan bir konudur. bu konuda bir hadis olduğu iddia edilen bir söz var: "dinini degistireni oldurun" kuran'da böyle bir hüküm yok. ama hadislere iman eden islamcıların kuran'dan sonra en güvenilir kaynak olarak kabul ettikleri sahih i buhari'de hadis olarak geçiyor.

    şimdi bu konu islam tarihinde siyasi bir konudur. dinin tanrı ve kul arasındaki boyutundan çok islam devleti ile ilgili bir konu. dinden çıkanın devlete ihanet etmiş olduğu savı ile bağlantılı. dolayısı ile belli bir tarihsel dönemde cari olan anlayışa has bir durum. emir olarak da temel bir dinsel kaynakta yer bulmuş kendine. islam devleti dediğimiz zaman siyasete, siyasal islam'a geliyoruz. dinin siyasallaştığı, tanrı ve kul arasından çıktığı/çıkarılmaya çalışıldığı her ortamda insanların tepesinde demoklesin kılıcı gibi sallanacağını da öngörebiliriz.

    işte son günlerde yaşanan vahşet pratiklerinin bu tür anlayışlardan kendilerince meşruiyet zemini çıkarabildiklerini de gözardı etmemek lazım. din tanrı ve kul arasından çıkarıldığı ölçüde yaşanan durumlardan vazife çıkaran bir sürü psikopat allah ve din için ortama dalabilecektir.
111 entry daha
hesabın var mı? giriş yap