176 entry daha
  • bu benzersiz satışla beraber peak games sadece bir teknoloji ve oyun şirketi değil, aynı zamanda türkiye'de herkese anlatılması gereken çok başarılı bir start-up örneği haline de gelmiştir. öyle ki, ülkemizde pek bilinmeyen start-up kavramını artık peak games üzerinden anlatabilir, hatta derslere bile konu edebiliriz.

    "oyunların kalitesi" gibi öznel ve gerçeklerden uzak yorumları bir kenara bırakırsak, günümüz dünyasında maddi rakamlara ve piyasa verilerine dayalı analizlerde peak games baştan sona nadir görülen büyük bir yükseliş hikayesi yazmıştır ve bu son satışla birlikte "başarılı start-up" kriterlerinin de tamamını karşılamıştır.

    peki türkiye'de sürekli gözden kaçırılan ancak bir start-up'ın olmazsa olmazı, en önemli kuralı nedir?

    "en üst seviyeye ulaşınca doğru zamanda piyasadan çıkış yapmak."

    evet, kısacası start-up'lar daha en baştan "satılmak" için kurulurlar.

    türkiye'de ise start-up'ların çoğunda ve elbette yatırımcı karakterimizde mevcut ürüne/firmaya/şirkete lüzumsuz bir bağlılık ve sadakat vardır. bu bağlılık durumu bir süre sonra ya aşırı büyümeyi karşılayamaz ya da krizlere karşı dayanıksız hale gelir ve genelde olduğu gibi batma/düşüş eğilimi başlar. bu eğilim de kontrol etmesi çok zor bir seviyedir; ya yıllara dayanan bir birikiminiz olmalı ya da başka kaynaklardan beslenmeniz gerekir.

    kısacası; belli bir noktadan sonrası, start-up denilen yapıların harcı değildir, çünkü onların nihai amacı şirketini satmak ve başka sulara yelken açmaktır.

    start-up'ların geneli de satış için o piyasanın "tekel şirketini" hedefler. temel mantık şu şekilde işler; peak games orta ve uzun vadede asla zynga gibi bir tekel olamaz, o vakit neden şirketi ona satıp piyasadan çıkmasın ki? ha eğer peak games'in kendi döneminde zynga bir aksilik yaşasa ya da batsa bunu fırsata çevirebilirlerdi, ancak o da yaşanmadı ve her şey olağan akışında devam etti.

    tekel ile rekabet etmek, önünüzde olağanüstü bir fırsat olmadığı sürece size mutlaka kaybettirir.

    bu yüzden start-up kavramı tüm dünyada "yap-sat" modeline verilen isimdir aslında.

    bugün her yerde efsane haline gelen elon musk da bu tarz start-up'larını sürekli satan ve oradan kazandığı gelirle başka işler yapan bir "yatırımcı karakterdir" mesela. paypal da buna en iyi örnek olsa gerek zaten.

    start-up'lar yatırımcı karakterlerin işidir ve belli bir süreden sonra satılarak yeni pazarlar/hayaller üzerinden gidilir. bizdeki sorun da bu yatırımcı karakterin bir türlü oluşmaması, aksine herkesin "tekel olma" çabasıdır. burada da gördüğümüz üzere "satmayıp daha fazla kazanabilirlerdi" algısı her daim vardır. esasında bu açgözlülükle yoğrulmuş fikir, piyasa şartlarında daima kaybettirir ancak bizim insanımız buna değer vermez maalesef.

    peak games, zamanında satış yaparak hem zirve noktasını görmüş hem de yepyeni yatırım imkanları için fırsat oluşturmuştur.

    artık musk gibi hayallerine mi dönerler yoksa parayı alıp kenara mı çekilirler, onların bileceği iş tabii.

    onlar için hayırlısı olsun, bu satış tüm yatırımcılarımıza örnek olsun umarım.

    okullarda ders olarak okutmayı da unutmayalım tabii.
115 entry daha
hesabın var mı? giriş yap