127 entry daha
  • yaşam şartlarının zorluğu sebebiyle insanların sadece bilimsel çalışma yapmak amacıyla gittikleri kıta. insanın bulunduğu yerlerde suç işlenebileceği için antarktika da bu durumdan payına düşeni almıştır. şimdiye kadar antarktika kıtasında işlenen suçlar şunlardır ;

    1959 yılında o zamanlar sovyetler birliğine ait olan vostok istasyonunda bulunan iki bilim adamı arasında satranç oyunu sebebiyle bir tartışma çıkmıştı. oyunu kaybeden kişi sinirlenip, rakibine buz baltasıyla saldırıya geçmişti. olayın sonunda saldırıya uğrayan kişi ölmüştü ancak bazı kişiler bu saldırının ölümcül olmadığını ve can kaybının başka bir sebepten dolayı olduğunu söylemektedir. bu olaydan sonra antarktikada bulunan sovyet ve rus istasyonlarında satranç oyunu yasaklandı.

    1981 yılının ekim ayında amerikaya ait olan mcmurdo istasyonunda kundaklama olayı gerçekleşmişti. kış vakti orada görevli olan bir çalışan, evine daha erken dönmek için akşam vakti küçük bir tapınağı yakmıştı. bir kişi çıkan dumanı fark edip, yetkililere durumu bildirmişti. aynı kişi içeri girip, orada bulunan tahta malzemeleri ateşten çekerek yangının büyümesini engellemişti. ardından itfaiyeciler gelerek duruma müdahale edince yangın büyük bir hasara sebep açmadan kontrol altına alınmış ve bir sonraki yaz döneminde tapınak tamir edilmişti.

    12 nisan 1984 tarihinde arjantin'e ait olan almirante brown istasyonunun ana merkezinde yangın çıkmış ve istasyon yanmıştı. istasyonu yakan kişi, istasyonun sorumlu müdürü ve doktoruydu. kendilerinin görev süreleri bitmesine rağmen kışı orada geçirmeleri emredilmiş ve bu emire uymamak için istasyonu yakmışlardı. orada bulunan görevli personelin tamamı bir gemiyle kurtarılmış ve yaklaşık 60 km uzaklıkta bulunan başka bir istasyona götürülmüştü.

    9 eylül 1996 tarihinde mcmurdo istasyonunun mutfak bölümünde iki personel arasında bir kavga çıkmıştı. çalışanlardan birisi, diğer kişiye çekiçle saldırmıştı. kavgayı ayırmaya çalışan bir aşçı da araya girerek yaralanmıştı. kavga eden iki personele de yaralarından ötürü dikiş atılması gerekmişti. ardından bölgeye fbı ajanları gelerek inceleme yapmış ve suçlu kişiyi göz altına almışlardı. suçlu hawaii'ye götürülmüş ve burada yargılanmış ancak daha sonra suçusuz bulunarak serbest bırakılmıştı.

    11 mayıs 2000 tarihinde amerikaya ait olan amundsen scott güney kutbu istasyonunda görev yapan avusturalyalı bir astrofizikçinin ateş, karın ağrısı ve bulantı şikayetleri olmuş ve bir gün sonrasında hayatını kaybetmişti. ilk etapta ölüm sebebi olarak doğal etmenler düşünülmüştü ve kış vakti olduğu için cesedi ülkesine götürülememişti. 6 ay boyunca dondurucuda bekleyen cesedi, yaz vakti gelince otopsi için yeni zelandaya götürülmüş ve ölüm sebebinin metanol zehirlenmesi olduğu ortaya çıkmıştı. bu zehirlenmenin nasıl olduğuysa çözümlenemeden kaldı.

    2018 yılında rusyaya ait bellingshausen istasyonunda görev yapan bir elektrik mühendisi ve bir kaynakçı vardı. mühendis, kaynakçıyı gövdesinden birkaç kez bıçaklamış ancak ölümcül bir darbeye sebep olmamıştı. bu bıçaklamanın sebebi olarak, mühendis kitap okurken kaynakçı mühendise kitabın sonunu anlatıyordu. saldırı mühendisin alkolün etkisinde olduğu bir zamanda gerçekleşmişti. kaynakçı saldırıdan sonra şilide bulunan hastaneye götürülerek tedavi altına alınmış, mühendis ise istasyon müdürüne teslim olmuştu. 11 gün sonra mühendis rusyaya geri dönmüş ve bir süreliğine ev hapsi cezasına çarptırılmıştı. daha sonra kaynakçı ülkeye geri döndüğünde mahkeme tekrar başlamıştı ve mühendis suçluluğunu kabul edip, cezasına razı olduğunu söylemişti. ancak kaynakçı olanlardan dolayı mühendisi affetmiş ve davanın düşmesini istemişti. mühendisin daha önceden de suç işlememiş olması sebebiyle dava düşürülmüş ve mühendis herhangi bir ceza almamıştı.
47 entry daha
hesabın var mı? giriş yap