569 entry daha
  • her şeyden önce yazdığı ve tartışmanın fitilini ateşleyen şu tweet'i okuyalım:

    "‘people who menstruate.’ i’m sure there used to be a word for those people. someone help me out. wumben? wimpund? woomud? "

    "adet gören kişiler. eskiden bu insanları tanımlamak için bir kelimenin var olduğundan eminim. biri bana yardım etsin. kağdın. kadin. kedın?"

    (çevirideki anlamı verebilmek için son 3 kelimedeki kadın kelime oyunlarını yapmak zorunda kaldım.)

    j. k. rowling'in tweet'inde bahsettiği yazıya tıklıyoruz:

    yazıda geçen tanımlama şu: "an estimated 1.8 billion girls, women, and gender non-binary persons menstruate, and this has not stopped because of the pandemic."
    "yaklaşık olarak 1,8 milyar kız çocuğu, kadın ve ikili cinsiyet sisteminin dışındaki kişiler adet görüyor, ve bu da pandemi sürecinde durmadı."

    eğer j. k. rowling başlığın yanı sıra yazıyı da okumaya tenezzül etseydi, başlığın şu yukarıda bahsettiğimiz tüm grubu tanımlamak için atıldığını görebilirdi.
    ancak o sadece başlığı okuyup "adet gören kişiler" tanımlamasına takılmış.

    evet, adet görmek çok uzun yıllardır kadınlıkla ilişkilendiriliyor, ancak cinsiyet geçiş sürecinde olanlar, tam geçiş ameliyatını olmayanlar, cinsiyet geçişi yapmayıp kendilerini non-binary tanımlayan pek çok kişi var. ve bunlar da adet görüyorlar.

    sıkıntı şurada: j. k. rowling, adet görmeyi kadınlıkla özdeşleştiriyor olabilir, adet görmeyen kişileri kadın olarak tanımlamıyor olabilir, bu kısım hakkında yorum yapmak istemiyorum.

    ancak adet gören diğer kişileri dışlamayan bir yazı başlığına bu denli öfkeleniyorsa bence ortada ciddi bir sorun vardır.

    çünkü cinsiyet konusu adet görmeye indirgenemeyecek kadar geniş bir alan ve meseleyi salt biyolojik açıdan ele almak sizi haklı yapmaya yetmiyor. çünkü bunun psikososyokültürel ayağı da var.
    kaldı ki meseleyi de bu denli dar bir alana hapsedince tartışmak da mümkün olmuyor.
    zira birileri "rowling doğru söylüyor," diyor, diğerleri ona terf diyor.
    çünkü bir tarafın cinsiyet araştırmaları* konusunda bilgisi var, j. k. rowling ise varmış gibi yapıp kaçak oynuyor.
394 entry daha
hesabın var mı? giriş yap