1291 entry daha
  • ben genel kanının aksine sony'nin fiyat avantajı yaratmak için öngörülen fiyattan -$499- daha düşük bir meblağa duyuracağını düşünüyorum.

    kaynak: bağırsaklarım ve sony'nin ps3 deneyimi.

    etiket ne olur; 479, 449, 429, 399 vs. bu konuda ise bir fikir yürüt-e-miyorum. dahası fiyat konumlandırmasını rakibe göre yapacaklarını düşünüyorum, diğer bir ifade ile microsoft, xbox series x'in fiyatını açıklamadan sony fiyat açıklamayacak.

    <tabii bunlar mesnetsiz iddialar, tekrar vurgulayayım da sonradan çemkirmeyin>

    türkiye'deki fiyatlandırmaya gelirsek ise, burada daha da derini eşelememiz ve birkaç farklı noktaya değinmek mecburiyetimiz var!

    8'nci -mevcut- jenerasyon konsolların duyurulduğu ve satışa çıktığı dönemde, video oyun camiasında oldukça kötümser bir hava vardı; mobil oyunların endüstriyi burgaç içinde temelden sarsacağına ve video oyun endüstrisinde derin bunalımlar yaşanacağı tahayyül ediliyordu.
    bugün retrospektif olarak bunun doğru olmadığını ve video oyun endüstrisinin hiç olmadığı kadar güçlü durduğunu biliyoruz fakat, örneğin; microsoft'un xbox one duyurusunda, tv başta olmak üzere multimedya özelliklere vurgu yapmasındaki nosyonlardan biri, o günkü bu kötümser bakıştır. yine o dönemi hatırlarsak, sony'nin gaika'yı alması ve bunun üzerinde bir takım söylemlerde bulunması yahut hem sony'nin hem örneğin ubisoft'un, ea'in indie oyun geliştiricilerine yönelik hamleleri de, bu paradigmanın sonucuydu. benzer şekilde takip eden yıllarda farklı ağızlardan dillendirilen "tek oyunculu oyunlar öldü" söylemleri de aynı damardan söylemlerdi. -hayli kötü bir dönemdi.

    bu ardalanı serimledikten sonra, geçtiğimiz dönemlerde gelen bir söylentiyi tekrar yorumlamak icap ediyor: sony'nin, ps5'in çıkış periyodundaki birim üretiminin, ps4'e kıyasla daha az olacağı iddia edilmişti.

    şimdi ilgili söylenti/iddia doğruysa eğer video oyun konsollarının geleceğinin parlak görülmediği bir dönemdeki üretim sayısından *daha az* miktarda üretim yapılmasını, iç ve dış dünya için nasıl yorumlamak gerekir? buna bir bakış atmaya çalışalım...

    bir kere kesinlikle türkiye iç pazarında uzun süre bu aleti raflarda resmi olarak görmeyi beklememek gerek. sony, ilk etapta amerika, batı avrupa ve japonya talebini karşılayacaktır.
    türkiye'ye bir ihtimal düşük miktarda stok girebilir, ancak ben hiç girmeyeceğini öngörüyorum -ekonomik durumumuzu da hesaba katarsak...
    bu durum gerçek olursa eğer spotçulara ya da gri markete gün doğar ve bu satış kanallarında, 8-9-10-11+ bin liralara playstation 5'in fiyatlandığını görürüz.

    kısaca ana izleğimiz, türkiye'de playstation 5 fiyatlarına geri döndüğümüzde, her ne kadar sony rekabetçi bir fiyatla ortaya çıksa bile -iddiam buydu- türkiye için fiyatlar maalesef bunu yansıtacak biçimde etiketlenmeyecektir. buna; eklenen vergileri, döviz kurunun durumunu, enflasyonu vs. de kattığımızda işler daha karanlık bir hal alıyor, hiç düşünmek bile istemiyorum, istirham ederim geçelim...

    düşük üretim sayısını bir de dış/küresel pazar için yorumlamaya çalışırsak da; ya sony ps5 ile yüksek satış sayıları yakalayamacağını projekte ediyor ya gerçekten covid-19'un üretim bandına ciddi oranda ket vurması söz konusu ya da sony stratejik olarak üretim maliyetinin yüksek olacağı ilk dönemi az üretim ile geçiştirip, ileride üretim maliyeti düşünce üretim kapasitesini artırmayı planlıyor şeklinde üç ana ihtimal bulabiliriz.

    muhtemelen gerçek ise bu üçü ihtimalin de bir bileşkesidir; hem sony, bu nesil rekabetin daha çetin olacağını ve talebin az olacağını görmüş, hem üretim bandındaki kaybı hesaplamış, hem de ps5'te yer alacak maliyetli teknolojik bileşenlerin fiyatının ucuzlamasını beklemek istemiştir.

    bunca tumturaklı lafın ötesinde playstation 5'i, okulda sevdiğim kızı görmek için dört gözle beklediğim pazartesiler gibi bekliyorum; hem pazartesiden nefret ediyorum, hem de sevdiğimi gördüğüm için seviyorum.

    eğer benim gibi 4k çözünürlüğe geçmek için sahici bir sebep aradıysanız ve bu sebebi 9'ncu nesil oyun konsolları olarak mimlediyseniz ve dolasıyla bu konsollarla bir de yüksek çözünürlü panel almaya niyet ettiyseniz tadınız çok kaçmıştır.

    tavsiye: 2021 ortasına kadar çıkacak oyunlarla oyalanmak...
    bununla birlikte fakirliğinden tavukçunun camekanına ekmek bandırıp yiyen şaban karakteri gibi playstation 5 duyurusunu izleyeceğiz.

    bahtımız topraktan kara.
5983 entry daha
hesabın var mı? giriş yap