100 entry daha
  • başlıkta bir hata var sanırım. haberin orijinalinde ben başlıktaki anlama gelecek bir ifade görmedim. haber sadece bizim bayrağı taşıyan uçakların modernizasyonu için usaf'a mali kaynak ayrıldığından bahsediyor.

    f-35 uçağı sürekli geliştirilen bir platform. yani atıyorum üretilen 1. uçak ile 200'üncü uçak ve 200'üncü uçak ile 350'nci uçak arasında dağlar kadar fark var. elbette askeri teçhizat uzmanı olan çoğu ekşi'ci yazar arkadaşımızı bu yazdıklarım dehşete düşürecektir ama gerçek bu. yani türkçesi uçağın kaportası fazla değişmiyor ancak içindeki elektronik teçhizat ve yazılım sürekli bir geliştirilme süreci içinde. önceden üretilmiş seri numaralı uçakların da güncelliklerini korumaları ve savaş kabiliyetlerini sürdürmeleri açısından f-35 filosunun sürekli upgrade edilmeleri normal bir süreç ve dolayısıyla bu haber rutin bir güncelleme prosedürünü anlatan bir haber olabilir.

    amerikalılardaki bu uçak üretim süreçleri genelde blok olarak adlandırılıyor. eskiden bir blok üretilir bu arada uçak geliştirilmeye devam edilir ve gelişim aşaması bitince yeni bloğa geçilirdi ama önceki bloğa sahip olanlar isterlerse yeni bloğa upgrade edilir ya da doğrudan son üretilen bloğu alırlardı. süreç kabaca böyleydi. ama temelden patlayan ve yığınla teknik, lojistik sorunu çözümsüz olarak bekleyen f-35 projesinde bu işi nihayete erdirip mümkün olduğunca hazır bir uçak üretmenin mümkün olmayacağını gören amerika uçağı yalapşap üretime sokup "kervan yolda düzülür beyler hadi bakalım" diyerek projeyi saçma salak yürütmeye devam ediyor.

    bu arada uçakların durumu hala havada ve kesinlikle bize satışı iptal diye bir durum yok. burada ezbere muhaliflik yapanlar ile körükörüne yandaşlık goygoyuna girenleri üzeceğim ama amerikalılar kalpleriyle değil mantıklarıyla ve banka hesaplarının geleceklerini düşünerek karar veriyor arkadaşlar ve yarın birgün işler farklı bir politik durumu gerektirdiğinde o uçakları bize seve seve satarlar. şu andaki konjüktür restleşmeyi gerektiriyor sadece. ha şu da var, hani bir laf vardır; "bağ benim belletirim mal benim elletirim." diye, hah bildiniz sanırım. işte mal adamların. isterlerse hiç vermezler çünkü ortadoğu'da aynı malı kullanan 2 farklı ülkenin kafa kafaya geldiğinde ortaya ne çıkacağı bilinmez ve bu adamlar da bunu çok iyi biliyor. f-35 lojistik sisteminden tamamen bağımsız olarak (sen kimsin lan dürrük, konuşuyorsun bilirkişi gibi diyenler için amme hizmeti: f-35/@lantirn161) f-35 uçuran israil bizim bu uçağa sahip olmamamız için elinden geleni yapıyor şu anda onu atlamayın. yani trump, şu, bu vs. vs. hikaye... mevzu çok daha derinlerdeki çekişmeler.

    bir de yerli uçak falan yazılıyor bazen. bu konuya girmeyi özellikle hiç istemiyorum ama sadece şunu söylemek isterim jet çağında amerika ve rusya'nın sırf test, geliştirme ve tasarım amacıyla ürettiği, hiç uçurmadan yerde tuttuğu ya da testlerde parçaladığı prototip sayısına bir bakın lütfen. bakın filolardaki faal uçaklardan bahsetmiyorum, prototip sayılarına bakın sadece...
60 entry daha
hesabın var mı? giriş yap